Brnabić: Prisustvo UNMIK-a važno za normalan život Srba

Vesti 22. okt 201817:10 > 17:14
Tanjug/Kabinet predsednice Vlade Srbije/Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ukazala je na sastanku sa šefom Misije UN na Kosovu (UNMIK) Zahirom Taninom na značaj daljeg nesmanjenog prisustva i delovanja UNMIK, kako bi se stvorili uslovi za normalan i dostojanstven život srpskog naroda na Kosovu, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Brnabić je istakla da je u poslednjim mesecima povećana napetost kao posledica učestalih provokacija i incidenata i izrazila očekivanje da će izveštaji UNMIK u narednom periodu u mnogo većoj meri odraziti realnu situaciju na Kosovu i probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju Srbi i pripadnici ostalih nealbanskih zajednica.

Ona očekuje da će sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija nastaviti da se održavaju istom dinamikom u dosadašnjem formatu i izrazila nezadovoljstvo zbog toga što redovna sednica o radu UNMIK, u avgustu ove godine, nije bila uključena u program rada Saveta Bezbednosti UN.

Tanin je istakao da je zadatak ove Misije da objektivno i redovno informiše o stanju na terenu i svojim izveštajima pomaže institucijama Ujedinjenih nacija, ali i Evropske unije pod čijim se okriljem odvija dijalog Beograda i Prištine, navodi se u saopštenju.

Izrazio je zabrinutost zbog učestalih incidenata na Kosovu u prethodnim mesecima i osudio kamenovanje autobusa sa Srbima kod opštine Istok, pozivajući nadležne institucije da istraže slučaj i počinioce dovedu pred lice pravde.

Brnabić ukazala je i na neprihvatljivost formiranja Kosovskih oružanih snaga, što je u suprotnosti sa Rezolucijom 1244, i ocenila da bi takav potez dodatno destabilizovao i narušio bezbednosnu situaciju na Kosovu i u regionu.

Brnabić je istakla da je Srbija iskreno opredeljena za politiku mira, ekonomskog napretka i prosperiteta i pronalaženje kompromisnog i održivog rešenja za Kosovo i Metohiju, što bi značajno doprinelo stabilnosti, bezbednosti i poverenju u regionu.

S tim ciljem Srbija je posvećena dijalogu kao jedinom putu za pronalaženje dugoročno održivog rešenja, navela je Brnabić i dodala da se on mora nastaviti.