Profesoru FTN-a preveli rad i objavili kao svoj udžbenik

Vesti 20. okt 201819:30 > 19:40
N1

Profesor sa novosadskog Fakulteta tehničkih nauka tvrdi da je strateški dokument u vlasništvu Pokrajine plagiran. Dve godine pokušava da pokrene postupak kojim bi to bilo provereno ili utvrđeno.

I dok na Fakultetu i Univerzitetu ne žele da govore, u Pokrajinskom sekretarijatu za privredu, koji je finansirao izradu studije, situaciju osuđuju i ocenjuju kao nedopustivu, ali dodaju – samo autor može tražiti zaštitu svojih prava

“Kompletne slike su prevedene, ne samo tekst. Od korice do korice. Može se jako dobro naučiti engleski”, kaže profesor Ilija Tanackov, jedan od 14 autora studije koju je 2013. naručio Pokrajinski sekretarijat za privredu.

Monografija na engleskom jeziku, koju takođe profesori FTN-a objavljuju godinu kasnije, izgleda kao njen bukvalan prevod, ali na spisku literature, studije nema. Studentima je prodavana kao udžbenik po ceni od 40 do 50 evra.

“Mi smo izgubili dostojanstvo pred studentima, sada se to dostojanstvo dalje krši inhibicijom. A šta je sa plagijarizmom, to je sad već neka treća stavka”, ističe Tanackov.

N1 – yt DS

Kad govori o inhibiciji, misli na svoj dvogodišnji pokušaj da na fakultetu pokrene postupak za utvrđivanje plagijarizma. Počeo je u oktobru 2016. obraćanjem dekanu, zatim matičnoj katedri, a potom i Etičkom odboru FTN-a.

Sve je, kaže, mirovalo do januara ove godine, kada se obratio pokrajinskoj inspekciji. Tek na njihov zahtev, predsednik Etičkog odbora izveštava – da je dekan 12. februara zatražio od Univerziteta i Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje da predlože po jednog člana stručne komisije koja bi proverila postojanje, odnosno nepostojanje plagijarizma.

“Inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje je praktično svojim dejstvom pokrenula postupak. Međutim, i dalje postoji inhibicija u formiranju Komisije za utvrđivanje plagijarizma, pre svega od strane dekana”, objašnjava Tanackov.

Odnosno, sve do pre nedelju dana svoje članove u komisiju nije imenovao i sam fakultet, dodaje on.

N1

Na razgovor o ovom slučaju pozvali smo autore monografije, predsednika Etičkog odbora i dekana FTN-a, međutim jednoglasan odgovor je da za javnost neće govoriti dok se postupak ne završi.

Sagovornika nismo uspeli da dobijemo ni u Rektoratu uz objašnjenje da je novi rektor Dejan Jakšić dužnost preuzeo tek 1. oktobra, te da se sada upoznaje sa situacijom u različitim sektorima.

Isti fakultet, a potpuno drugačiji slučaj imala je profesorka Dragana Bajić. Letos je pravosnažnom sudskom presudom potvrđeno da su kolege sa FTN-a plagirale njen naučni rad 2010. Navodi da je jedino na fakultetu naišla na podršku i brzu reakciju. Kočnica je u njenom slučaju bio Univerzitet.

N1

 “Ja sam ušla u Univerzitet sa devet izveštaja stručnjaka koji su rekli da je to plagijat. Znači, ja sam sa svim tim ušla na etički odbor Univerziteta smatrajući da je to sasvim dovoljno. I dobila sam odziv – nema dokaza da je povređeno pravilo Kodeksa ponašanja Univerziteta u Novom Sadu”, kaže Bajić.

Zbog ukazivanja na plagijarizam, doživela je, kaže, osporavanje i suptilne pretnje. Angažovala je advokata i povela bitku na sudu.

“I tako ja sada imam pravosnažnu presudu da su povredili moja autorska prava. Posle šest i po godina suđenja i osam godina čitave golgote”, ističe profesorka Bajić.