Duga lista "gorućih" problema na Zapadnom Balkanu

Vesti 19. okt 201818:52 > 18:57
Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Iako je pitanje dijaloga Beograda i Prištine bilo u fokusu poslednjeg dana 8. Beogradskog bezbednosnog foruma, s panela stižu i poruke da region mora da se suoči s "gorućim" problemima koji zemljama Zapadnog Balkana stoje kao prepreka ka EU. Na listi su: jačanje vladavine prava, odlučnija borba protiv korupcije i kriminala, sloboda medija...

„Evrope ima dovoljno za sve. Jači Balkan, znači jaču Evropsku uniju.“ Tim rečima ohrabruje Metju Palmer vlade zemalja Zapadnog Balkana da se sa dugom listom nerešenih pitanja suoče i što pre je skrate. Nedvosmisleno kaže: od toga zavisi evropska budućnost celog regiona.

„Napredak zemalja Zapadnog Balkana ka zajedničkom cilju – evropskoj budućnosti privrednog napretka, sve zemlje napreduju različitom brzinom, to je očigledno, ali svi se suočavaju sa istim izazovima. Međunarodna zajednica se brine zbog slabosti koje su uočljive na Zapadnom Balkanu – slaba vladavina prava, raširena korupcija, endemski ukorenjen organizovani kriminal, ograničenja medija. Nema univerzalnog rešenja, ali region je slab i bitno je zajedno raditi na uspehu“, rekao je Palmer.

POVEZANE VESTI

 EU bi trebalo da promeni pristup prema Balkanu i obrnuto – Balkan bi trebalo da promeni svoj pristup prema Uniji, kaže za N1 Sonja Stojanović Gajić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, ali i ističe da tome prethodi suočavanje sa izazovima.

Istraživanja kažu da je na prvom mestu briga za razvoj ekonomije i mogućnost zapošljavanja, borba protiv siromaštva, a druga pretnja koju vide i Srbi i Albanci i Makedonci jeste upravo korupcija, kriminal, neodgovorni političari. To jesu problemi koje prvo treba rešiti da bi ekonomija mogla da se razvija i da bi uopšte mogli da se rešavaju drugi problemi u međudržavnim odnosima“, kaže Stojanović Gajić.

Osim geopolitičkih pitanja i stabilizacije regiona – tema u diskusiji u kojoj je učestvovala predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić – sloboda medija. Na pitanje kako vidi negativne ocene za Srbiju u toj oblasti u izveštajima evropskih institucija, Brnabić odgovara da pritisaka na medije nema.

„Ja sam se lično i politički obavezala, pokušavamo da rešimo probleme koje štampa i mediji imaju, redovno se sastajemo, ali u isto vreme imamo imamo veoma različita gledišta. Moj osećaj je da postoji sloboda izražavanja u Srbiji, čitam kritike o sebi i svojoj Vladi svakodnevno. A u 21. veku, u vreme društvenih mreža, jako je teško govoriti o bilo kakvoj cenzuri…“, kazala je Brnabić.

Premijerka poručuje i da će – kako kaže – ona snositi odgovornost ukoliko rad na Medijskoj strategiji u narednim mesecima ne bude uspešan. Ipak, za analizu Fridom hausa da je Aleksandar Vučić sa pozicije predsednika učvrstio svoju moć pritiskom na medije, Brnabić kaže:

„Reći da je situacija gora nego ranije…NIJE FER. NIJE FER!“