Gošće N1: Zamrznuti konflikt nije rešenje, EU se "uspavala"

Vesti 19. okt 201817:45 > 17:46
Izvor: N1

Zamrznuti konflikt na Kosovu nije rešenje, složili su se predstavnici Srbije, Kosova, međunarodnih institucija, kao i civilni sektor, na trodnevnom Beogradskom bezbednosnom forumu, kažu gošće N1. Suzana Grubješić i Sonja Stojanović Gajić naglasile su da je izražena želja da se dijalog nastavi i da EU treba mnogo više da se angažuje u tom procesu.

Završen je Beogradski bezbednosni forum na kojem je tokom tri dana više od 700 učesnika debatovalo o aktuelnim lokalnim i globalnim problemima na 20 panela i sesija. Osmi bezbednosni forum je nazvan „Zajedništvom do odgovora na novu normalnost“.

„I predstavnici naše države i oni s Kosova, kao i predstavnici civilnog sektora složili su se da zamrznut konflikt nije dobro rešenje, a druga poruka je da lideri i u Srbiji i na Kosovu nemaju poverenje dela političke zajednice i društva, i to je razlog zbog čega oni ne treba da budu jedini pregovarači…Neophodni su lokalni dijalozi, potrebno je uključiti građane u te razgovore“, kazala je u Danu uživo Sonje Stojanović Gajić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Suzana Grubješić iz Evropskog pokreta kaže da zamrznuti konflikt ne odgovara nikome.

„Zamrznuti konflikt je ipak konflikt, nekome može pasti na pamet da ga ‘odmrzne’ i tada nastaje problem…Nijednom društvu ne odgovara problem koji je nerešiv dugi niz godina…Na panelima je izražena želja da se dijalog nastavi i da se dođe do rešenja prihvatljivih i za Beograd i za Prištinu i za međunarodnu zajednicu“, izjavila je Grubješić.

POVEZANE VESTI

 Prema njenim rečima, ukoliko se ne nastavi sa dijalogom, stanje zamrznutog konflikta će se nastaviti.

„I niti Srbija može ka EU, niti Kosovo može da se makne dalje od SSP-a, niti su investitori radi da ulažu u regionu u kojem postoji zamrznuti konflikt….Sve vodi u jednom pravcu – da Briselski dijalog treba da se nastavi i da EU treba mnogo više da se angažuje“, kazala je Grubješić.

O tome da se čini da je EU pomalo „pogubila konce“ u briselskom dijalogu, gošće N1 kažu da se EU i dalje vidi kao sinonim za vladavinu prava.

„Beogradski centar za bezbednosnu politiku je uradio istraživanje i pitao građane kako doživljavaju velike sile, i oni su, između ostalog, rekli da EU vide kao ‘izvor svetlosti’ po pitanju vladavine prava. Postoje očekivanja da ona treba te vrednosti jasnije da kominicira, a o tome se vodi borba i unutar same EU“, kaže Stojanović Gajić.

Kao „goruće“ probleme s kojima se zemlje Zapadnog Balkana suočavaju na putu ka EU, gošće N1 navode vladavinu prava, korupciju i organizovani kriminal, slobodu medija….

N1

Vojska Kosova možda i bez promene Ustava

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer rekao je na forumu da Vašington poziva Beograd i Prištinu da uvide „istorijsku priliku“ i postignu sporazum da bi „obe strane bile pobednici“. Palmer je podsetio i da je već dugo poznat stav SAD da podržavaju kosovske oružane snage, ali je ukazao i da je tranzicija Kosovskih bezbednosnih snaga u Oružane snage Kosova proces kojem će biti potrebno vreme.

„Vlasti Kosova su već nekoliko puta pokušali da to ostvare, ali da bi uspeli u tome, moraju da promene Ustav, za šta je potrebna dvotrećinska većina parlamentu Kosova. Bez srpske zajednice ne može da dođe do promene Ustava“, kazala je Grubješić.

„…Osim ako međunarodna zajednica ne promeni stav i kaže da je u redu prekrsiti Ustav i samo provući zakon kroz parlament“, nadovezala je Stojanović Gajić.

Prema njenim rečima, proces transformacije bezbednosnih snaga Kosova u vojsku je proces koji kontroliše ne samo NATo, nego i neke neutralne zemlje.

„Kosovska vojska u svom najambicioznijem planu ne može da se suprotstavi srpskoj vojsci, ali može biti bezbednosni rizik, da budu želeli da dokazuju ko je sila, pa budemo imali oružane snage na severu Kosova, što ugrožava pravo građana tamo“, rekla je
Stojanović Gajić.

Potrebna debata „od vrha do dna“

Učesnici trodnevne konferencije dotakli su se i teme medija i slobode govora.

„Ako nemate višeglasje i kvalitetan dijalog o tome koje su pretnje društvu, koga želimo da štitimo i po koju cenu, neće biti napretka. Slobodni mediji su tu da bismo imali kvalitetan dijalog“, naglasila je Stojanović Gajić.

Bez debata od „vrha do dna“ nećemo se kretati ka slobodnom i otvorenom društvu, kazala je Suzana Grubješić.

Pogledajte gostovanje u Danu uživo: