Vučić: Zamolio sam Palmera da shvati opasnosti vojske Kosova

Vesti 19. okt 201813:46 > 13:53
N1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je posle susreta sa zamenikom pomoćnikom državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom, da je zamolio američku stranu da razume da bi formiranje vojske Kosova moglo da naruši mir i stabilnost u regionu.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Palmerom, rekao da je najveći deo njihovog razgovora bio posvećen Kosovu.

Rekao je da pozicija SAD da podržavaju formiranje vojske Kosova nije nova, ali da ga brine odgovor da je Kosovo nezavisna i suverena država koja ima pravo na formiranje oružanih snaga po svom ustavu.

Dodao je da je više puta ukazao na činjenicu da formiranje vojske Kosova ne stoji ni u jednom međunarodno-pravnom dokumentu – ni u Kumanovskom sporazumu, ni u Rezoluciji 1244, ni u Briselskom sporazumu, a ponajmanje u dogovoru Beograda sa NATO-om po kojem postoje dva uslova za dolazak kosovskih bezbednosnih snaga na sever pokrajine, a to su saglasnost NATO-a i saglasnost lokalne srpske zajednice.

POVEZANE VESTI

Srbija bi, kako je rekao, bila saterana u ćošak iz kojeg ne bi imala izlaza ukoliko bi se politika pravljena kosovske vojske i njenog dolaska na sever Kosova nastavila.

“Uveren sam da će Amerikanci razumeti naše molbe. Isuviše smo mali da bismo zahtevali, ali naše je da molimo da ruzumeju da to (formiranje vojske Kosova) može da naruši mir i stabilnost”, istakao je Vučić.

Predsednik Srbije je novinarima preneo da je s američkim zvaničnikom razgovarao i o nastavku dijaloga s Prištinom, kao i o tome kako da se pribliće srpski i albanski narod i da se bolje razumeju u budućnosti.

On je rekao da je Beograd saglasan s Vašingtojom da treba nastaviti dijalog Beograda i Prištine ali i dodao da postizanje kompromisa sa Albancima nije blizu.

Vučić je naveo da Srbija želi dobre i bolje odnose sa SAD i veruje da je to moguće.

„Želimo viši stepen poverenja u našim odnosima“, rekao je Vučić novinarima u Palati Srbija.

Vučić je kazao da je s Palmerom razgovarao i o odnosima u regionu i evropskom putu Srbije na kojem Beograd ima podršku SAD.

„Bilateralni odnosi su bolji i verujem da će u budućnosti biti još bolji. Mnogo toga možemo da uradimo u privalačenju američkih investitora i mnogo toga moramo da uradimo u oblasti vladavine prava“, kazao je Vučić.

Palmer: Stvaranje vojske Kosova je proces koji će trajati

Palmer je u kratkom obraćanju novinarama podsetio da je već dugo poznat stav SAD da podržaju kosovske oružane snage, ali je ukazao i da je tranzicija Kosovskih bezbednosnih snaga u Oružane snage Kosova proces kojem će biti potrebno vreme, a da će Vašington osigurati da se to odvija na način koji će dobrineti regionalnom miru i stabilnosti.

Palmer je ponovio podršku dijalogu Beograda i Prištine kako bi se postigao dogovor kojim će se dostići puna normalizacija odnosa Srbije i Kosova.

Rekao je i da je sa Vučićem razgovarao o jačanju bilateranih odnosa i podršci Srbiji na putu ka članstvu u EU.