Nadležni tvrde da napušteni rudnik uranijuma nije opasan

Vesti 13. mar 201519:23 > 19:28
N1

Rudnik uranijuma u Gabrovnici ne predstavlja opasnost po životnu sredinu i zdravlje ljudi, tvrde u preduzeću Nuklearni objekti Srbije.

Kolika je zaista pretnja po životnu sredinu i zdravlje ljudi u Grabovnici? Ekipa televizije N1, juče je bila u kompleksu zatvorenog rudnika uranijuma, koji je danas potpuno neobezbeđen.

Podsetimo, rudnik je otvoren u okviru nuklearnog programa tadašnje Jugoslavije, o čemu se i danas malo zna. U zapuštenom kompleksu, naša ekipa registrovala je pet puta veće zračenje nego u obližnjem Knjaževcu.

V.d. direktora Nuklearnih objekta Srbije, Dalibor Arbituna, ipak tvrdi da se radi o vrednostima koje nisu blizu vrednostima koje ugrožavaju zdravlje ili okolinu.

„Mi monitoring radimo svakih mesec dana, dostavljamo rezultate našem regulatornom telu, uzorkuje se voda, uzorkuje se zemljište, vazduh na određenim tačkama. Meri se instrumentima odgovarajućim. Građani su potpuno bezbedni i sigurni”, poručuje Arbutina.

Ipak, merenje naše ekipe je pokazalo da je nivo radijacije nekoliko puta viši u dvorištu bivšeg rudnika nego u samom Knjaževcu.

„Merenja Vaših kolega su samo pokazala da tamo postoji nešto što je u prirodi. Jednostavno, taj uranijum se nalazi tamo. To je priroda, jednostavno, to je to. U prilogu Vašeg kolege neko je rekao da se tamo umire prirodnom smrću od starošću”, podseća Arbutina.

Da ne bi bilo nagađaja od čega se umire, iz nadležnog ministarstva obećavaju bolju budućnost od prošlosti.

Opširnije u prilogu Jovane Štetin: