Palmer: Istorijska prilika za dogovor Beograda i Prištine

Vesti 19. okt 201811:52 > 12:01
Tanjug/Rade Prelić

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer rekao je u Beogradu da Vašington poziva Beograd i Prištinu da uvide "istorijsku priliku" i postignu sporazum da bi "obe strane bile pobednici".

„Ako je neko pobednik a neko gubitnik, onda niko ne pobeđuje“, rekao je Palmer u obraćanju Beogradskom bezbednosnom forumu na temu „Jačanje zamajca na Balkanu“. 

Prema njegovim rečima, SAD ne guraju i ne zalažu se za bilo koji određeni rezultat dijaloga Beograda i Prištine. 

PROČITAJTE I:

„Mi ohrabrujemo strane da pronađu put napred i nađu trajno i održivo rešenje koje će obe strane prihvatiti“, naveo je on. 

On je naveo da su SAD spremne da slušaju i pomognu, ali da ne može da govori o detaljima, pre svega u vezi eventualne razmene teritorija, jer nije iznet nijedan plan. 

Kako je rekao, SAD razumeju zabrinutost zbog mogućnosti da razmena teritorija izazove krizu na drugim mestima u regionu, ali je dodao da je nerešeni sukob, zamrznuti konflikt, „takođe rizik po regionalnu stabilnost“. 

Palmer je naveo da i Srbija i Kosovo imaju evropsku budućnost, ali da im je na tom putu potrebna pomoć. 

Govoreći o Makedoniji, Palmer je rekao da ako Skoplje želi u EU i NATO, sporazum iz Prespe nema alternativu i pozvao makedonske političke lidere da prevaziđu partijsku politiku u korist evropske budućnosti.

Palmer je takođe izrazio podršku i posvećenost SAD teritorijalnom integritetu BiH, rekavši da su najveći problem te zemlje „korumpirani političari koji koriste nacionalističku retoriku da bi stvarali podele“. 

On je i ponovio podršku SAD evropskim aspiracijama zapadnobalkanskih država. 

„SAD žele da pomognu svima. Jači Zapadni Balkan znači jaču Evropu i jače transatlantsko partnerstvo“, rekao je Palmer.