Milosavljević: Nema dovoljno muzeja da uhlebimo sve kadrove

Vesti 19. okt 201808:44 > 08:45
Podeli:
Izvor: N1

Novinar Njuz neta Nenad Milosavljević smatra da se uopšte ne gleda koji kadrovi dolaze na čelo muzeja ili pozorišta, već da je samo bitno naći "uhlebljenje" svim stranačkim kadrovima.

Buru u stručnoj javnosti podiglo je imenovanje Ivone Jevtić na mesto v.d. direktorke Muzeja Nikole Tesle.

Iako godinu dana traže njenu smenu, postavljenje na mesto direktorke Muzeja Nikola Tesla smatraju lošim, tim pre, kažu, što je dosadašnji direktor bio vrsni poznavalac Teslinog lika i dela.

„Njen prethodnik je čovek koji je magistrirao i doktorirao na Tesli, ne znam šta je on tu radio, logično je da tu bude neko stručan, tako da je Ivona logičan izbor. Čini mi se da se uopšte ne gleda koji kadrovi dolaze, da l je muzej, pozorište, bitno je samo naći uhlebljenje nekim kadrovima. SNS je velika stranka, ne bi bilo dovljno muzeja i pozorišta da svi nađu posao. Govoreći o prvom i drugom Kosovskom boju ona je želela da pokaže da ima razna znanja i da je dorasla funkciji u muzeju pa se zapetljala“, rekao je Nenad Milosavljević.

Za smenu na čelu Drame Narodnog pozorišta, Milosavljević kaže da na delu imamo isti obrazac kao u Teslinom muzeju. Podsetimo, direktor Drame Željko Hubač je smenjen, a glumci Narodnog pozorišta javno su zatražili smenu direktora pozorišta Dejana Savića i preispitivanje razloga za smenu Hubača.

„Ne sluša se glas struke i onih koji znaju, reaguje se stihijski, sklanja se čovek koji je nešto uradio za dramu u Narodnom pozorištu i zapitate se šta je onda dovoljno, ako to nije dovoljno da ne bude sklonjen. Da li je samo politička podobnost neophodna ili želimo da na pozicijama budu ljudi koji znaju šta treba da rade. Dobro je što su se glumci digli i rekli šta misle i potez Juga Radivojevića koji se poneo kolegijalno“.

Reči Srđana Noga, jednog od osnivača Srpskog pokreta „Dveri“ i narodnog poslanika, koje je uputio premijerki i predsedniku Srbije – otvorile su lavinu oštrih reakcija i osuda na političkoj sceni. On je u emisiji na Jutjub kanalu rekao da je, prema njegovim saznanjima, Srbija ratifikovala Dablinski sporazum, po kom bi, dodaje, Brisel Srbiji mogao da isporuči 1,2 miliona migranata.

„Ceo taj razgovor je zanimljiv, na osnovu onoga što je on pričao ja sam mislio da on nije svestan da se snima i da će biti objavljeno, ali onda kad je pomenuo vešanje rekao je ovo kažem javno i zato je skandalozno. Ovo nije nešto što ćeš da kažeš ni sa društvom u kafani, dobro je što su reagovali tužilaštvo i njegova stranka i savez u kome je stranka i treba da snosi posledice. Međutim, to su Dveri, nije me iznenadilo, to im je rečnik, pokušavaju da se sada upeglaju, ono što Boško Obradović pokušava da uradi čini mi se da je vraćeno u nazad“.

Kometarišući jučerašću izjavu predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, na čijoj su se meti našli novinari N1 i RTS-a, Milosavljević je rekao da smo prvi put mogli da vidimo da je jedan novinar rekao da nije u redu to što predsednik radi i da bi trebalo da prestane sa tom praksom.

„Vučić ne bi trebalo da se ponaša tako prema novinarima, a oni treba da budu mnogo solidarniji i svaki put kad on maltretira nekog od kolega ovo bi trebalo da bude reakcija. Nažalost nije. To što se podigla tolika prašina govori o strahu i pritisku kojima su novinari izloženi, Miodraga Sovilja sada mnogi smatraju herojem, a trebalo bi da bude normalna reakcija. Sudeći po odgovoru Vučića, mislim da nećemo gledati kulturnog predsednika, mislim da će nastaviti, a verovatno će da nađe neke nove fraze i da pribegne cinizmu“.

Milosavljević je kometarisao je i tekst u kome se kaže da mladi, koji posle školovanja odu iz Srbije, prave državi gubitak od 100.000 evra. On kaže da je tu po sredi zamena teza i da ne zna kako se uopšte došlo do te cifre.

„Sve je pogrešno postavljeno, ne gubi država jer je uložila u školovanje, već zato što taj mladi čovek ne ostaje ovde da privređuje, da ovde radi i stvara. Sve je zamena teza koja mi deluje kao uvod u represivne mere, da se mladi čovek obaveže da mora da ostane ovde ako je završio državni fakultet. To je pogrešno jer se ne baviš suštinom, a suština je da mladima obezbediš uslove da ne požele da odu. To je tendenciozno ispričana priča i može da nanese dosta štete“.