Ambasadori SAD i Nemačke različito o ideji korekcije granica

Vesti 18. okt 201821:24 > 21:30
Podeli:
Izvor: Tanjug / Filip Krainčanić

Ambasadori SAD i Nemačke Kajl Skat i Tomas Šib rekli su da SAD i evropske zemlje imaju zajednički pristup prema zemljama Balkana i da čvrsto podržavaju njihov proces pridruživanja Evropskoj uniji koji doprinosi stabilnosti i prosperitetu regiona.

Govoreći večeras na sesiji u okviru Beogradskog bezbednosnog foruma o dogovoru Beograda i Prištine i ideji o promeni granica ambasadori su ponovili različite stavove svojih zemalja.

Ambasador Skat je rekao da su SAD otvorene za dogovor koji postignu dve strane koji dovodi do stabilnosti bez postavljanja preduslova, dok je ambasador Šib, iako takođe podržava dogovor koji vodi do stabilnosti, rekao da Nemačka ne misli da je „korekcija granica dobra ideja“.

„SAD ne podržavaju izmene granica, SAD podražvaju svaki dogovor između Beograda i Prištine koji će biti trajan i koji će proisteći iz samih strana“, rekao je Skat.

Pročitajte još:

Svaki sporazum koji je sveobuhvatan, koji može da bude primenjen i može da dobije podršku njihovog stanovništva, SAD su spremne da podrže, rekao je Skat. On je dodao da čekaju da vođe razviju takav dogovor, i ne postavljaju preduslove, ne postavljaju crvene linije, ali nema ni blanko odobrenja unapred.

„Hoćemo da vidimo šta oni mogu da izrade, i onda ćemo videti da li ćemo to podržati“, rekao je Skat.

On je ukazao i na rizik status quo situacije, i to ne samo rizik zamrznutih konflikata već rizika koji mogu dovesti do obnove konflikata.

Nemački ambasador je potvrdio da Nemačka ne smatra da je ideja korekcije granica dobra. Na taj način, rekao je, mogao bi naizgled da se reši jedan problem, a možda otvori mnogo drugih problema.

Šib je rekao da Nemačka kao i SAD želi sveobuhvatan sporazum između dve strane, ali da imaju „vrlo jake rezerve oko korekcije granica“.

Izvor : Tanjug / Filip Krainčanić

Američki ambasador je rekao da su SAD i njihovi evropski saveznici, uključujući i Nemačku bili dosledni poslednje dve decenije u traženju pomirenja na Zapadnom Balkanu, ne samo sa istorijom nego i sa susedima i budućnosti zasnovanoj na dinamičkom ekonomskom rastu u regionu, jakim demokratijama, vladavini prava, slobodom medija.

Sve to pomaže zapadnobalkanskim zemljama da se transformišu i ostvare cilj pripstupanja Evropskoj uniji koju podržavaju i Nemačka i SAD, rekla su dva ambasadora.

Ambasador Skat je rekao da su SAD pružile pomoć regionu u vidu raznih programa, ali da promene ne mogu biti nametnute spolja već treba da ih sprovedu vodje i da ih podrži narod.

On je ocenio da je napredak regiona ka integraciji u EU i evroatlantske institucije bio s prekidima u tim oblastima koje se traže i ukazao da je potrebna veća hrabrost vodja regiona i naroda.

Skat je dodao da ostaje optimista oko toga gde ide region.

On je rekao da je su se SAD stalno zalagale za integraciju zemalja Zapadnog Balkana u evroatlantske institucije, smara da to pomaže da se ojačaju društva i stvori otpornost da se pruži otpor zlonnamernim aktivnostima.

„Naša vizija za Balkan je pozitivna, a mislim da je ruska vizija negativna“, rekao je Skat i naveo da Rusija želi da ta oblast postane podložnija prihvatanju ruske tačke gledišta.

SAD su uvek jako podržavale proces proširenja EU, i uvek su podržavale proširenje EU na ovaj region, rekao je Skat i dodao da smatra da je EU uvek bila snaga koja je činila konflikt mnogo manje verovatnima.

On je ukazao da ima oblasti gde još treba puno napretka da se ostvari i da je to EU isto ukazala u svom izveštaju o zemljama Zapadnog Balkana.

Izvor : Tanjug / Filip Krainčanić

Ambasador Šib je rekao da je Zapadni Balkan jedan od priprioritet, a nemačke vlade i da je Nemačka politika prema tom regionu nepromenljiva.

„Stablini balkanski region je u najboljem interesu Evrope, Evropa je njen najdirektniji sused i na nju direktno utiču događaji u tom regionu. Verujemo da je pristupanje EU najbolji način da se ostvari održiva stabilnost u kojoj društva mogu da napreduju“, rekao je Šib.

Ukazao je, kao i američki ambasador, da pristupni proces traži ispunjenje uslova i da neki problemi moraju da se reše pre nego što se pridruži evropskom klubu, kao i da je važno da postoje demokratske procedure, vladavina prava, sloboda medija.

Šib je rekao da je tačno da EU ima svoje probleme i da je jasno da je i njoj potrebna reforma ali da reforme s jedne strane ne isključuju proširenje Unije sa druge.

Proces proširenja je od strateškog značaja za EU, rekao je on i dodao da su Nemačka i njene evropske kolege tu da podrže Srbiju na putu ka EU integraciji na konstruktivan i pozitivan način.