N1 u rezervatu Uvac: Da li čudo prirode Srbije nestaje?

Vesti 18. okt 201818:55 > 19:06
N1

Internet su preplavile fotografije specijalnog rezervata prirode Uvac, na kojima se vidi da se to jezero suši i nestaje. Ekipa televizija N1 je posetila prepoznatljivo čudo prirode i donosi odgovor na pitanja: da li se i zašto voda povlači i koliko je to opasno po biljke, životinje, ali i turizam.

Rezervat koji je dom 24 vrste riba, kuća 172 različite ptice i oaza 219 biljaka, osušio se delimično. Voda je kraća za dvadesetak metara. Dakle, fotografija koja je zapalila internet je zabluda. Meandri popularnog jezera Uvac, dakle, jesu niži, ali je na obodima prizor na oko daleko dramatičniji. Navigacija vodu pokazuje, u stvarnosti je nema ni kapi.

Ribari i ugostitelji su u šoku. Pred kamere neće, kada je ugašena tvrde: ugroženi su i som i šaran, ali i turisti.

„Nisam doživeo da, na primer, ostavim čamac, sutra dođem i da čamac pola metra ostane na obali. E to do sad nisam doživeo koliko radim u rezervatu“, kaže čuvar prirode Mesko Rebronja.

A radi od 1995. Voda se munjevito povukla za dvadesetak dana. Kada turisti pitaju gde je jezero – okolni ugostitelji odgovaraju: vodu su popile krave. Istina je ipak, da vodu po potrebi povlači hidroelektrana Elektroprivrede Srbije, koja je veštačko jezero 1979. i napravila.

„To sve znači zavisi od proizvodnje struje, pravo da vam kažem. Jednom rečju – novac“, dodaje Rebronja.

N1

Iz EPS-a su N1 dostavili dijagram nivoa vode u poslednje dve decenije i napominju: vode je bilo daleko manje 2000. No, uvek je, upozoravaju, u okviru zakonskih vrednosti. Što je tačno, pa se nameće pitanje: treba li dozvoljeni nivo vode menjati? Ne, odgovaraju u rezervatu, jer i kada se povuče voda – flora i fauna nisu ugrožene.

„Ovo je normalna pojava da se u ovom periodu godine nivo vode spušta čak i do još 40 metara ispod ovog nivoa vode. Tako da ne postoji uopšte pretnja za riblji fond“, objašnjava Novak Pejović iz Specijalnog rezervata prirode Uvac.

U ovom trenutku suvo je oko četiri od 27 kilometara dugog Uvačkog jezera. Na upite N1 u ministarstvu zaštite životne sredine odgovaraju: komentar ćemo dostaviti čim budemo u mogućnosti.