Komisija: Nema masovnih grobnica kod sela Medevce i Karadak

Vesti 18. okt. 201817:24 > 17:27
Podeli:
Izvor: N1

Komisija Vlade Srbije za nestala lica saopštila je da je pretragom terena utvrđeno da na lokalitetima kod sela Medevce u opštini Medveđa i Karadak kod Rudnice, nema masovnih grobnica.

Kako se navodi, raščišćavanje i priprema terena u blizini sela Medevce, na 30 metara od regionalnog puta Leskovac-Priština i oko 10 metara od „Kapije 4 Mutivode“, sa desne i leve strane puta, izvršeno je od 15. do 17. oktobra po naredbi Tužilaštva za ratne zločine, a na osnovu informacija Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije 1990-ih godina (REKOM) i zahteva prištinske delegacije.

„Sve aktivnosti su završene u navedenom periodu, ali nisu rezultirale pronalaskom posmrtnih ostataka“, navodi se u saopštenju.

Navodi se i da je po naredbi Tužilaštva za ratne zločine, a na osnovu informacije prištinske delegacije o mogućnosti postojanja masovne grobnice, danas na lokalitetu Karadak, koji se nalazi na oko kilometar od Jalovišta u Rudnici, nedaleko od regionalnog puta Raška – Kosovska Mitrovica u pravcu Rudnice, na desnoj strani i ispod puta na oko 50 do 100 metara, izvršena provera terena, tokom koje nisu pronađeni posmrtni ostaci.