Željko Hubač nakon smene: Samo sam pitao "di su naši novci"

Vesti 18. okt 201815:14 > 15:16
Podeli:
Izvor: N1

Ovde čim ukažete na neki problem, to se pretvori u pitanje ko je za Amerikance a ko je za Ruse, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Željko Hubač, vršilac dužnosti direktora Drame Narodnog pozorišta u Beogradu, povodom njegove smene.

Glumci Narodnog pozorišta javno su zatražili smenu direktora pozorišta Dejana Savića i preispitivanje razloga za smenu direktora Drame Željka Hubača. Reditelj Jug Radivojević, u otvorenom pismu Upravnom odboru Narodnog pozorišta, odbio je da bude imenovan na mesto novog direktora Drame, umesto Hubača.

Željko Hubač, koji je zbog uspešnog rada dobio veliku podršku pozorišta i kolega iz čitavog regiona, rekao je za RSE da je srećan zbog reakcije dela kulturne javnosti.

„Srećan sam zato što je moje Narodno pozorište, ansambl Drame, uspeo da odbrani jedan princip – princip slobode umetničkog izražavanja, princip slobode javnog govora, princip nagrađivanja uspeha i sankcionisanja neuspeha. I umetnost je, na neki način, merljiva kategorija. Dakle, ako nešto valja podržite ga, ako nešto ne valja nemojte ga podržavati. Do kvaliteta možemo doći samo jasnim stavom. Ne možemo samo zatvarati oči, bežati kući i reći dobro, takav je život“, ocenjuje Hubač.    

On je rekao da mu je teško da komentariše da li je smena individualni čin direktora Dejana Savića ili iza toga stoji politika.

„Teško mi je to da komentarišem zbog toga što je on nekim svojim izjavama ovo uveo u sfere politike. Danas je profano reći da vas politika ne interesuje zbog toga što se sve nešto što je normalno isprofanisalo usled realnog života. Kod nas ukažete na neki problem, a onda posle dva dana to se pretvori u pitanje ko je za Putina a ko je za Trampa, ko je za Amerikance a ko je za Ruse. Ljudi, tako se skreće fokus sa suštine, sa onog šta je izgovoreno. Ja sam pre nekoliko dana izgovorio – Zašto niko ne reaguje da u jubilarnoj 150. sezoni Drama Narodnog pozorišta sedam meseci nema premijeru“, rekao je on.

Hubač misli da je opšti konsenzus i zaključak da je smenjen zbog intervjua Politici.

„Možda sam dirnuo u nešto jako bolno, a to je da sam izgovorio, što bi Lale rekle, di su naši novci. Mi u Drami nismo bili alavi, nismo tražili hleba preko pogače. To malo što smo imali pokušali smo da iskoristimo na najbolji mogući način. Zarađivali smo novce na blagajni, pravili smo dobre predstave, međunarodna saradnja nam je bila u 80 odsto slučajeva samofinansirana, u smislu poziva na festivale, kvaliteta rada i svega ostalog. Ma neću više da se branim od neke normale. Prosto, ja sam rekao jedanput i to stalno ponavljam, to je smelo i ne bi smeo“, kaže Hubač.

Postupak Juga Radivojevića okarakterisao je kao visokomoralni čin.

„Teško mi je da komentarišem kao bivši direktor Drame taj njegov postupak. Jedino što mi se ne sviđa što je on govorio o nekom politikanstvu, ali to prosto razumem. Ljudski je kada se i to izgovori. Ali, kako da vam kažem, nema ovde nikakve politike. Ovo je pitanje struke i samo pitanje struke“, kaže on.

Podršku kolega iz regiona i struke Hubač vidi kao podršku onome što su „kao trupa, kao Drama, zajedno napravili za ove četiri godine“.

„Zajedno smo radili od jutra do mraka, napravili smo određenu vrednost, vrednost u ovoj zemlji, i tu podršku na neki način vidim kao podršku nekim moćima ove zemlje. Tako to razumem“, rekao je Hubač.