Gosti N1: Umesto o žrtvama, zbog spinovanja tema su novinari

Vesti 18. okt 201811:58 > 11:58
N1

Raste trend pritisaka javnih funkionera na novinare, i to je veoma opasno jer stvara atmosferu u kojoj novinari postaju legitimne žrtve, novinari se isturaju kao meta i zaklon za važne društvene teme, a u slučaju napada na Tanju Vojtehovski, ona je zaklon za sve poginule u fabrici Milan Blagojević - namenska, ocenili su gosti N1 u Novom danu.

U serijalu „Život priča” Tatjanom Vojtehovski bavila se tragedijom koja se dogodila prošle godine u fabrici „Milan Blagojević – Namenska“ kada su poginuli Milojko Ignjatović i Milomir Milivojević. Gost je bio jedini svedok nesreće, Marko Mitrović, kolega koji je sa poginulim radnicima bio u magacinu.

Ono što je usledilo je javno vređanje novinarke, vođa smene u fabrici „Milan Blagojević – Namenska“ Slobodan Nešovanović tražio je na društvenim mrežama njeno hapšenje, a usledio je i štrajk sindikata.

POVEZANE VESTI

 Vladimir Radomirović, predsednik Udruženja novinara Srbije, ocenio je da to jeste pritisak na medije i dodao da posebno zabrinjava što se u ovo uključio i sindikat koji treba da štiti prava radnika i uslove rada, a koji umesto toga štiti direktora.

„To nije prvi put da sindikati nažalost više štite prava rukovodstava, nego radnika. Ponekad mi iz Beograda ne možemo da shvatimo koliki je pritisak na ljude u malim sredinama, bili oni radnici ili novinari koji izveštavaju o takvim pričama. Mi često i ne znamo kakvi su sve pritisci“, kaže on.

Vukašin Obradović, novinar i bivši predsednik NUNS, ocenio je da Vojtjehovski, baveći se ovom temom, nije uradila ništa što se protivi pravilima novinarske profesije.

„Ovo je viši nivo pritisaka na medije. Ne pamtim da imamo javne skupove na kojima se osuđuju novinari. I pitam se šta je sledeće, da li ćemo imati proteste, mitinge protiv novinara ili televizija“, rekao je.

 Vojtehovski kaže da je njen gost govorio o tome kako je bio ucenjivan da promeni iskaz, i naglašava kakva je uvezanost ljudi u malim sredinama. Rekla je događaje koji su usledili doživela kao više od pokušaja da bude ućutkana, i da je neupitno da je izložena pritiscima države.

Ministrastvo odbrane utvrdilo je niz propusta u namenskoj, a sa druge strane podržalo je sindikat i ovaj štrajk zvanično.

„To je toliko perfidno uvezano, to je strašna maniluplacija“, kazala je.

Od 2016. do danas zabeleženo je 60 napada javnih funkcionera na novinare, to je trend, kazao je Obradović.

„Ako u skupštini imate Martinovića, Rističevića, koji poimence prozivaju novinare, dajete legitimitet nekome da drži miting u krugu fabrike i napada novinarku, jer ako oni to rade u najvažnijem organu države onda – zašto bi to bilo protivzakonito ili ružno“, kazao je.

Događaj se desio u organizaciji vlasti i sa znanjem vlasti, a predstavnici vlasti generišu atmosferu u kojoj je danas žrtva Tanja Vojtehovski a, sutra neko drugi, slažu se gosti.

Radomirović je upozorio da se zaboravljaju oni koji su prave žrtve.

„Oni koji su poginuli, radnici koji i dalje rade u tim uslovima“, kazao je i pozvao ispred Pištaljke, sve radnike koji žele da prijave sve nezakonitosti, da će im pružiti svu zakonsku podršku.

Obradović se složio da je na delu spinovanje – umesto da razgovaramo o žrtvama, uslovima rada, mi govoriomo o novinarima, o TV.

„To je najopasniji efekat cele priče, i to i želja onih koji organizuju ovakve događaje“, dodao je on.

Obradović je podsetio da je u 2016. zabeleženo 69 slučajeva napada na novinare, u 2017. 92, a u ovoj sada već 70.

„To je nešto što nas brine, to nije pitanje više preko koga možemo da prelazimo, brojke su više nego zabrinjavajuće, i zato što raste trend pritisaka javnih funkcionera to je veoma opasno jer stvara atmosferu u kojoj novinari postaju legitimne žrtve. Novinari se isturaju kao meta i zaklon za važne društvene teme“, kazao je.

Nekažnjivost napada na novinare, dodaje, podsticaj je da se vrše javne hajke na medije.