Kuper za N1: Nećete uspeti ako ne priznate Kosovo

Vesti 17. okt 201818:59 > 19:47
N1

Beograd neće uspeti ukoliko ne bude imao jasnu politiku za Kosovo i neće postići ništa, ukoliko ne prizna Kosovo, izjavio za N1 bivši posrednik u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper.

Pod nazivom „Zajedništvom do odgovora na novu normalnost“ u Beogradu je počeo osmi Beogradski bezbednosni forum, koji će u naredna tri dana okupiti oko 700 učesnika iz Srbije, regiona i drugih delova Evrope i sveta. Na međunarodnoj konferenciji u organizaciji Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Beogradskog centra za bezbednosnu politiku i Evropskog pokreta u Srbiji, na 20 panela i sesija izlagaće 111 govornika.

PROČITAJTE I:

Eksperti za pitanja bezbednosti, predstavnici akademske zajednice, političari i novinari, njih oko 700, će na Beogradskom bezbednosnom forumu učestvovati na panelima i diskusijama posvećenim aktuelnim bezbednosnim izazovima sa kojima se suočavaju Srbija, region i Evropa.

Teme panela prvog dana foruma bile su budućnost razvoja Zapadnog Balkana, situacija u Bosni i Hercegovini i situacija na Bliskom istoku. 

Jedna od važnijih tema foruma je i nova faza dijaloga Beograda i Prištine. O tome smo razgovarali sa Robertom Kuperom, privm posrednikom EU u dijalogu Beograda i Prištine. 

„Mislim da bi bilo dobro da Beograd ima politiku za Kosovo, na kraju krajeva, to je vaš sused. I na kraju, nećete uspeti u tome ako ih ne priznate, kako i kada ćete to uraditi to je vaš problem, ali to mora da se uradi u nekom trenutku i za to je potrebno odlučno vođstvo“, poručio je Robert Kuper.

Kuper je rekao da razmena teritorija između Srbije i Kosova nije nužno loša ideja, ali da bi morala biti sprovedena veoma oprezno. Kuper je rekao da su takve stvari jako teške za političke lidere i da im u takvim situacijama „treba dati vremena“. On je naveo da je činjenica da lider Srbije i Kosova ozbiljno razgovaraju „ohrabrujuća“. 

Prema njegovim rečima, kako se Srbija bude približavala članstvu u EU, pitanje Kosova će biti sve važnije zbog evropskog iskustva sa sporom Slovenije i Hrvatske, iako je Slovenija o tada bila uzorni član EU.

Drugog dana foruma u četvrtak, na panelu Zapadni Balkan i EU, učestvovaće predsednik Austrije Aleksander van der Belen i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prvi dan foruma pratila je Ksenija Pavkov: