Van der Belen: Podržavamo svako mirno rešenje za Kosovo

Vesti 17. okt 201812:58 > 13:00
Tanjug/AP/Darko Vojinović

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen izjavio je u Beogradu da će Austrija blagonaklono gledati na svako mirno i saglasno rešenje oko kojeg se dogovore Beograd i Priština.

Upitan kako gleda na ideje o razgraničenju i razmeni teritorija između Srbije i Kosova Van der Belen je rekao da „i stručnjaci to različito posmatraju“.

ALEKSANDAR VUČIĆ:

„Ali, ako postoji mirno, saglasno rešenje Beograda i Prištine onda ćemo to posmatrati sa velikom blagonaklonošću. Naglasak je na mirnom i saglasnom rešenju“, rekao je Van der Belen posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Srbija vodeća među kandidatima za EU

Predsednik Austrije je dodao i da je Srbija u vodećoj poziciji među kandidatima za pristupanje EU i da bi na samitu EU u decembru trebalo da otvori nova poglavlja, ali i podsetio da otvorena granična pitanja moraju da budu rešena pre prijema u EU.

„Svi znamo da kandidati moraju da ispune svoj domaći zadatak i molim za razumevanje da Unija mora da insistira na tome da otvorena bilateralna pitanja, pitanja granica moraju da budu razrešena pre prijema“, rekao je Van der Belen.

Dodao je da EU „nema posebnu zadršku zbog Srbije i Kosova“ već je imala iskustva koja ne bi želela da ponovi, sa Kiprom i sa Slovenijom i Hrvatskom.