Josifovski predao dokaze o sprezi lekara i pogrebnika

Vesti 16. okt. 201812:49 > 12:51
Podeli:
Izvor: N1

Lekar uzbunjivač Borko Josifovski predao je Ministarstvu zdravlja dokumenta i navodne dokaze o sprezi lekara beogradske Hitne pomoći koji, kako kaže, nisu reanimirali bolesnike na samrti i pogrebnika koji su do tih bolesnika stizali pre lekarskih ekipa.

Josifovski, koji je bio direktor Hitne pomoći u Beogradu i koji je 2006. godine ukazao na te propuste, rekao je danas novinarima da mu je drago što je ministar zdravlja Zlatibor Lončar javno priznao da to ministarstvo nije radilo kako bi trebalo da bi se sprečila korupcija.

„U našem zdravstvu je prisutna sistemska korupcija i trebalo bi tako i da se rešava. Nadam se da će i drugi državni organi koji su učinili da se ovo teško delo protiv zdravlja ljudi zataška i protiv mene učini progon poći istim primerom za koji je ministar Lončar smogao snage“, rekao je Josifovski.

POVEZANE VESTI

On je dodao da ne veruje da će biti osnovan antikorupcijski tim koji će istražiti neregularnosti, jer smatra da državni organi čija je nadležnost borba protiv kriminala treba da rade te poslove.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Vladimir Đukić rekao je da se na sastanku sa Josifovskim dogovorio da se osnuje novi kol centar koji će urgentnu službu učiniti boljom, što će biti „kvalitativni iskorak“, a neregularnosti poput onih iz prethodnog perioda neće biti moguće.

„Delujemo u sinergiji i mi u ovom ministarstvu apsolutno nemamo nikakvu hipoteku prethodnog vremena. Mi ne možemo doktoru Josifovskom ovih 12 godina života da vratimo, ali možemo da pomognemo i zajedno sa njim vratimo veru u zdravstveni sistem, u poljuljano poverenje izmedju pacijenata i zdravstvenih radnika“, rekao je Đukić novinarima.

Nekadašnji direktor Hitne pomoći u Beogradu Borko Josifovski sa te funkcije ukazao je 2006. godine na spregu lekara koji su odbili da reanimiraju bolesnike i pogrebnika koji su stizali do kritičnih bolesnika pre lekarskih ekipa.

Odlukom tadašnjeg ministra zdravlja Tomice Milosavljevića, Josifovski je smenjen, a Komisija za vanredni stručni nadzor koju je osnovalo Ministarstvo zdravlja utvrdilo je na uzorku od 54 slučaja sa smrtnim ishodom da su lekari Hitne pomoći načinili „stručne greške i propuste u radu“.

Vrhovni sud doneo je presudu kojom se rešenje o otkazu proglašava nezakonitim i neosnovanim i traži pokretanje novog postupka, ali Josifovski nije vraćen na posao.

Kako je tada objasnio Milosavljević, u međuvremenu je stupio na snagu Zakon o zdravstvenoj zaštiti po kome direktora bira Gradska skupština po konkursu koji raspisuje Hitna pomoć.