Irinej: SPC nije za zamrznuti konflikt na KiM

REUTERS/Ivan Milutinović

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej izjavio je da se SPC ne zalaže za "zamrznuti" konflikt na Kosovu i Metohiji, ali je i dodao da SPC nije "ni za priznavanje svršenog čina postignutog nepravdom, agresijom, nasiljem, zločinima".

Irinej je za Večernje novosti ocenio da po pitanju Kosova i Metohije, „ne treba ići na brza ili provizorna rešenja“.

„Ne možemo i ne smemo dati ono što je vekovima naše, a što nikada u istoriji nije pripadalo albanskoj državi, bez obzira na to što je oteto i sada pod stranom okupacijom. To je jednodušni stav našeg Arhijerejskog sabora i velike većine naših vernika“, kazao je patrijarh.

Komentarišući odluku Vaseljenske patrijaršije da će početi proces priznavanja autokefalnosti Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi, Irinej je rekao da je stav SPC da treba potpuno i neizostavno poštovati vekovni crkveni poredak i svete kanone, što kako je naveo, „naša majka crkva u Carigradu, nažalost, po mišljenju ogromne većine episkopa i teologa SPC, sada ne čini“.

„Mi smo za jedinstvo Crkve, slogu, odgovornost, vernost kanonskom poretku a protiv svega što deli i vodi u opasnost raskola“, rekao je Irinej.

Crna Gora je „srpska Sparta“

Patrijarh je, povodom svoje nedavne izjave da Srbi u Crnoj Gori imaju tretman kao u Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH) za vreme Drugog svetskog rata, rekao „da bismo bilo koji problem počeli da rešavamo, moramo se s njim suočiti“.

„Nije, do sada, sa odgovarajućeg mesta i na odgovarajući način, definisan položaj srpskog naroda u Crnoj Gori. Ukoliko je izjava koju pominjete pomogla da se otvoreno govori o problemima Srba – asimilaciji, diskriminaciji po različitim osnovama, brutalnom zatiranju i falsifikovanju istorije, pokušajima otimanja svetinja, kulturnog i verskog naseđa – više sam nego zadovoljan“, rekao je Irinej.

Irinej smatra da je Crna Gora „istorijski klasična srpska zemlja“.

„Pošto je Crna Gora istorijski klasična srpska zemlja, naša Sparta, kako se ranije govorilo, i SPC mora biti ono što jeste i što je oduvek tamo bila, pod bilo čijom vlašću, turskom, mletačkom, komunističkom, stožer pravoslavlja i srpstva, srpstva u smislu čuvanja, negovanja i unapređivanja pravoslavne kulture, ali i jasne odbrane ugroženih prava naroda i pojedinaca. To nikako ne znači ugrožavanje države i vlasti ili njihovih prerogativa“, rekao je Irinej.

Patrijarh Irinej je u ponedeljak posetio Crnu Goru sa antiohijskim patrijarhom Jovanom Desetim, sa kojim je obišao Cetinjski i manastir Ostrog, kao i Saborni hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici.