Mijailović i Antić o stanovima: Toliko puta iste priče…

Vesti 16. okt 201801:57 > 02:01
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Stanovi za pripadnike bezbednosnih institucija bi, prema ranijim izjavama političara, trebalo već odavno da budu izgrađeni, a sličnim izjavama ne veruju sve dok izgradnja ne bude završena, ocenjuju sagovornici lista Danas.

Oni su naveli da je izgradnja stanova za pripadnike snaga bezbednosti u sedam gradova u Srbiji po subvencionisanim cenama, koje je u ponedeljak najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, „propaganda“.

„Toliko puta smo slušali iste priče da bi svi ti stanovi već morali da budu izgrađeni. Kada čujem da će krenuti izgradnja u maju 2019. godine, više sam sklon da pomislim da će u tom periodu biti izbori“, rekao je predsednik Vojnog sindkata Srbije Novica Antić.

POVEZANE VESTI

Predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović je dodao da policajcima „život prođe u iščekivanju stanova“. „Kod nas se sve svede na priču. O tim stanovima se priča već godinama. Država bi trebalo da prestane sa propagandom, i da pokaže stav, ako već namerava da izgradi te stanove“, ocenjuje Mijailović.

Arhitekta i savetnik za investicije Mahmut Bušatlija je izjavio da za navedenu cenu od 300 evra nije moguće izgraditi jedan kvadratni metar, čak iako se ne računaju takse i propratni troškovi.

List podseća i da je u januaru ove godine, tokom kampanje za lokalne izbore, ministarka građevinarstva, saobraćaja iinfrastrukture Zorana Mihailović najavila izgradnju 1.578 jeftinih stanva za pripadnike bezbednosnih snaga, koja je trebalo da počne u martu 2018. godine.

Po najavi tog Ministarstva, „izgradnja jeftinih stanova je prvi program tog tipa i obima u Srbiji, da je od posebnog značaja da se realizacija dobro primi, jer će time biti uspostavljen model koji će biti primenjen u narednim fazama projekta“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u ponedeljak da će najkasnije do 1. maja početi izgradnja stanova za pripadnike snaga bezbednosti u sedam gradova u Srbiji.

On je novinarima posle sastanaka s premijerkom Anom Brnabić i resornim ministrima rekao da su se za te stanove prijavila 23.423 pripadnika snaga bezbednosti, uključujući i one koji nemaju adekvatan smeštaj.

„U narednih mesec dana počinje gradnja u Vranju i Nišu, a posle toga u Kraljevu, Kragujevcu i Sremskoj Mitrovici, pa onda Novi Sad i Beograd“, rekao je Vučić. Plan je, kako je naveo, da stanovi budu gotovi do 2020. godine. Prva faza, kako je dodao, predviđa izgradnju 8.086 stanova, te će jedna trećina imati rešeno stambeno pitanje, dok je u drugoj fazi predvidjeno još 10.000 stanova.