Smeće iz Ljiga završava u Belanovici, meštani očajni

Vesti 15. okt 201819:44 > 19:45
N1/ilustracija

Otkad je dobila autoput, opština Ljig izgubila je deponiju koja je, budući da se nalazi pored puta, morala da se zatvori. Da li je opština pronašla najjeftinije rešenje? A to je - da sve đubre jednostavno istovari 16 km od Ljiga u mesto Belanovica, na divlju deponiju...

„Ko na brdu ak’ i malo stoji više vidi no onaj pod brdom“. Jeseni 2018. meštani Belanovice ovako demantuju Njegoša.

„Evo sad idemo da, sa donje strane, pogledate ovu ekološku katastrofu koja preti da napravi veliku pometnju u celom kačerskom kraju. Kada nam bude došlo do kuća, do grla, do Ljiga… Onda će biti kasno“, kaže meštanin Belanovice Milojko Radovanović.

Prva kiša, kažu meštani, mogla bi da pogura tone đubreta s divlje deponije.

„Stotine tone đubreta drži jedna leska, bagrem je već posustao, on je pao, borići su isušeni“, priča nam Verica Mirić, meštanka Belanovice.

„Kada pukne dole drvo koje drži deponiju, zatvoriće se naša vodenica, ide voda u jaz i u reku Kačer i onda se naše imanje zatvara, mi pesrpektivu života tu nemamo“, navodi Milorad Mirić, meštanin Belanovice.

Jer kuća porodice Mirić nalazi se na samo 200 metara vazdušnom linijom od deponije čijih se dve trećine, da paradoks bude veći, nalazi na njihovoj privatnoj imovini. Još 90-ih su Mirići 16 ari ustupili opštini da bi mesna zajednica dobila deponiju. Ali ne ovoliku. I ne za komunalni otpad celog Ljiga.

Do septembra 2017. Ljig je imao svoju deponiju, ali je ona, zbog izgradnje autoputa, odnosno deonice Koridora 11, zatvorena jer, čestim paljenjem, ugrožava bezbednost saobraćaja. I upravo to je trenutak, kažu meštani Belanovice, kada njihova mala, lokalna deponija počinje naglo da raste.

Javno komunalno preduzeće opštine Ljig sve đubre počinje da odnosi na belanovačku deponiju, za šta meštani imaju i dokaze. Zbog njih i policiju na vratima.

„Jedino oružje koje sam imala u rukama to je bio telefon koji je mogao da slika te kamione koji dolaze u ranim jutarnjim satima u 6h ujutro. Ja dođem kući, posle sati i po policija dolazi, da dam izjavu šta ja to tražim gore… Ometam u radu državne službenike“, navodi Verica Mirić.

Šta na deponiji u Belanovici rade ljiški komunalci – čiste Belanovicu i to samo četvrtkom, odgovara prvi čovek javnog komunalnog preduzeća Komunalac. Đubre iz Ljiga odnosi se, tvrdi, u Gornji Milanovac i to dokumentuje ugovorom.

„Mi imamo tri kamiona u sedam dana i da vozimo dole – to je beznačajna količina na onu količinu divljeg smeća koja se ubaci… Nije bitno od kojih lica, oni to dobro znaju. Ko im još donosi smeće“, pita direktor Gradimir Filipović.

Na pitanje N1 – ko, odgovara: „Pa nije bitno, oni znaju, što vam to nisu rekli, ne mislim nego znam da im donosi…“

Zovem se Gradimir, znači gradim mir – tim rečima direktor obećava mirno rešenje i dogovor s građanima koje je upravo optužio da sami zagađuju sopstveni prostor.

Ministarstvo: Predstavka prosleđena komunalnoj inspekciji Ljiga

Ministarstvo zaštite životne sredine odgovorilo je N1, da kad je u pitanju ova nesanitarna deponija i rad JKP „Komunalac“ iz Ljiga – Sektora za nadzor i predostrožnost u životnoj sredini nije nadležan.

Po Zakonu o komunalnim delatnostima, inspekcijski nadzor vrši komunalna inspekcija lokalne samouprave, odgovorili su.

Predstavka s tim u vezi, koja je dostavljena Sektoru za kontrolu i nadzor iz Kabineta ministra, prosleđena je 12. septembra 2018. godine nadležnom organu, opštinskoj upravi Ljig, na postupanje, navode iz Ministarstva.