Umesto rušenja prodaja stanova, investitor jači od nadležnih

Vesti 15. okt 201818:45 > 18:56
Podeli:
Izvor: N1

Iako je rešenje o prinudnom rušenju zgrade na Lekinom brdu u Beogradu, doneseno još prošlog decembra, nadležni još ništa nisu preduzeli da uklone objekat od osam spratova, izrađen bez ikakve građevinske dozvole.

Prizemlje, dva sprata i potkrovlje – toliko zakon propisuje i to su do skoro bile najviše građevine na Lekinom brdu u Ulici Rada Neimara. U poslednjih godinu i po dana tu je izrasla i jedna osmospratnica. Bez građevinske dozvole, samo voljom investitora i nečinjenjem nadležnih, pogled Beograđana u tom kraju se promenio.

Prvi komšija kaže da sunca nema više, da ga vidi samo do 12 sati, a da je nakon toga mrak.

„Smeta što je objekat suviše primaknut mojoj ogradi, po Zakonu o urbanizmu treba da bude najmanje četiri  metra dalje da bi mogao da ima prozore, ovo je nepuna tri metra i preko 50 otvora gleda u dvorište“, kaže jedan od građana.

Protiv investitora komšije su podnosile krivične prijave, pozivali građevinske inspekcije… Građevinska inspekcija na Voždovcu naložila je rušenje prvi put u decembru 2017, zatim u maju 2018. Međutim, divlja gradnja nastavila je da raste.

„Odneo sam inspekciji Voždovac, tri puta su izlazili, stavili traku… Ovi traku posle sat skinu, nastave, nikom ništa“, priča komšija.

„Uglavnom su mi govorili i u opštini da se pomirim, da je to politička stvar i da je to tako sada u Beogradu, ali ne mogu, život su mi uništili“, dodaje drugi.

Pre nekoliko dana počeli su da se useljavaju i prvi stanari. Nisu želeli pred kamere N1, ali su nam rekli da su kupoprodajne ugovore overili kod notara, te se nadaju da će sve biti u redu.

Uprkos preporuci zamenika gradonačelnika da EPS i komunalna preduzeća ne priključuju nelegalne objekte, upravo ovih dana, osmospratnici su priključeni i struja i voda.

„Nažalost ima i toga, da radnici komunalnih preduzeća takođe rade nelegalno, ima i takvih slučajeva. Poslaćemo inspekciju i isključićemo priključke koji su nelegalni. Priključenje bespravne gradnje je takođe nelegalno“, kaže zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Od vlasnika firme „SAV gradnja“ Ljubiše Ćulafića, koja je investitor ovog objekta, zatražili smo komentar na sve navode o ovom slučaju. U toj firmi za Televiziju N1 su rekli da je Ćulafić na službenom putu.

Izvor : N1