Josifovski: Ponuda Lončara iznuđena pritiskom javnosti

Vesti 12. okt 201823:06 > 23:10
Prinstcreen

Bivši direktor Hitne pomoći Borko Josifovski ocenio je da je ponuda ministra zdravlja Zlatibora Lončara o njegovom postavljenju za šefa antikorupcijskog tela unutar tog ministarstva "iznuđena pritiskom javnosti".

On je za list Danas rekao da će uskoro odgovoriti na tu ponudu, ali i da je rad Antikorupcijskog tima pri Ministarstvu zdravlja „fingiranje borbe protiv korupcije“.

POVEZANE VESTI

Josifovski koji je otkrio slučaj sistemske saradnje pojedinih ekipa Hitne pomoći i pogrebnih preduzeća, dodao je da smatra da se stvari na koje je u toj aferi ukazivao pre 13 godina nastavljaju, zato što niko od krivaca do sada nije odgovarao.

„Na čelu Hitne pomoći je čovek koji je direktno učestvovao u montiranju otkaznog postupka protiv mene, a šef antikorupcijskog tima u Ministarstvu zdravlja je bivša inspektorka policije, koja je u svojoj istrazi podmetala dokaze, sa ciljem da se afera prikrije i zatvori“, rekao je Josifovski.

Portal Pištaljka naveo je da je Josifovski 2006. godine obelodanio da se pojedini lekari „utrkuju da stignu prvi do pacijenata koji umiru, kojima onda retko pružaju reanimacije, a porodicama pokojnika preporučuju privatna pogrebna preduzeća“.

Posle ovih otkrića Josifovskog je smenio tadašnji ministar zdravlja Tomica Milosavljević. On je zatim zbog pretnji i mobinga 2007. godine napustio zemlju, da bi se nakon godinu dana rada u Sudanu vratio u Srbiju.

Vrhovni sud doneo je 2008. godine presudu kojom je rešenje o njegovoj smeni poništeno, ali on nije vraćen na poziciju direktora zbog, kako je tadašnji ministar Milosavljević naveo, odredbi novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Viši sud u Beogradu je nedavno utvrdio da su Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Agencija za borbu protiv korupcije, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu i Više javno tužilaštvo u Beogradu preduzeli štetne radnje prema Josifovskom i stavili ga u nepovoljniji položaj zbog postupka uzbunjivanja.