Privremeno oduzeto 1,2 miliona evra od fudbalskih menadžera

Vesti 12. okt 201816:36 > 16:41
N1

Tužilaštvo za organizovani kriminal, u nastavku međunarodne akcije suzbijanja korupcije i pranja novca stečenog nezakonitim radnjama prilikom transfera fudbalera u evropskim klubovima, privremeno je oduzelo više od 1,2 miliona evra sa računa osumnjičenih fudbalskih menadžera, Uroša Jankovića i Dejana Veljkovića.

„Izvršeni su pretresi stanova, lokala i sefova i pretraga po računima osumnjičenih fudbalskih menadžera Uroša Jankovića i Dejana Veljkovića i privremeno je oduzeto ukupno 1.275.625,14 evra, od čega je 539.250 evra u gotovini i 736.375,14 evra na deviznim računima osumnjičenih“, navodi se u današnjem saopštenju Tužilaštva za organizovani kriminal.

Kako se dodaje, u odnosu na sedam luksuznih stanova i jedan lokal koji se nalaze u Nišu i Beogradu, donete su naredbe o zabrani raspolaganja, „obzirom da postoji sumnja da predstavljaju protivpravnu imovinsku korist stečenu izvršenjem krivičnih dela pranje novca“.

Policije širom Evrope su od početka nedelje sprovele skoro 60 racija u vezi sa velikim finansijskim prevarama i istragom o nameštanju fudbalskih utakmica. Kako je navedeno, 44 racije su obavljene u Belgiji, a 13 u Francuskoj, Luksemburgu, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i na Kipru.

Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je u sredu da je na šest lokacija u Beogradu i Nišu policija zaplenila 800.000 evra za koje se sumnja da potiču od pranja novca iz malverzacija pri transferu fudbalera u Belgiji.