Brankica Stanković dobila svetsku nagradu Posvećeni novinar

Vesti 12. okt 201811:29 > 17:44
N1

Autorki i urednici Insajdera Brankici Stanković na svečanoj ceremoniji u Bejrutu uručena je svetska nagrada za posvećenost novinarstvu, koju dodeljuje Fondacija Mej Šidijak.

Ova libanska novinarka osnovala je Fondaciju koja podržava slobodno novinarstvo širom sveta nakon što je i sama preživela pokušaj ubistva kada je pod njen automobil postavljena bomba. U tom napadu je ostala bez ruke i noge, ali je uprkos svemu nastavila da se bori uz poruku da nikada neće odustati.

„Demokratija u celom svetu je ugrožena, a bez novinara ostaje u potpunom mraku“, rekla je sinoć Mej Šidijak na otvaranju ceremonije.

Njena fondacija sinoć je novinarima iz celog sveta dodelila nagrade u pet kategorija – za životno dostignuće, posvećenost, hrabrost, vanredno dostignuće u medijskom poslu, izuzetan rad u medijskoj industriji.

Nagradu za posvećenost Brankici Stanković uručili su libanski ministar za ženska prava Žan Ogasabian i direktor najveće arapske satelitske medijske mreže MBC Ali Džaber.

N1

Obrazlažući nagradu, Džaber je rekao da je reč o jednoj od najinspirativnijih novinarki, koja je postala poznata širom sveta po istraživačkom novinarstvu u oblasti organizovanog kriminala i političke korupcije.

Zahvaljujući se na nagradi, Brankica Stanković je podsetila da je Mej Šidijak novinarka koja je, pored svega što joj se desilo, nastavila da se bori za slobodno novinarstvo i da je zato ova nagrada istovremeno i velika čast i velika odgovornost.

„U ime tima Insajdera želim da kažem da nikada nećemo odustati. Naprotiv, bićemo još bolji. Za prethodnih 15 godina koliko postoji emisija Insajder dobili smo više od 20 domaćih, međunarodnih i svetskih priznanja za naš istraživački rad. Ova nagrada, međutim, ima poseban značaj za mene i moj tim jer je prva nagrada koju smo dobili od kada smo, pre tri godine, postali nezavisna samostalna produkcija. Za mene lično ova nagrada je posebna i iz drugog razloga – ovo je prva dodela nagrade na koju sam dovela i svoju ćerku koja ima pet godina. Mala je, ali odlično zna da mama zajedno s drugarima puno radi kako bi ona kada poraste živela u jednoj uređenoj zemlji. Taj put je dug i težak, ali je naš izbor jer mi svoj posao volimo“, rekla je Brankica Stanković na dodeli nagrade.