Čaluković: Intelektualci su se povukli u strahu od tabloida

Vesti 11. okt 201809:41 > 09:43
N1

Urednik političke rubrike u Nedeljniku Nenad Čaluković ocenio je u Novom danu TV N1 da su se intelektualci u Srbiji povukli usled straha da će ukoliko kažu nešto protiv vlasti, o njima osvanuti negativni tekstovi u tabloidima.

U intervjuu za najnoviji broj Nedeljnika, dramaturškinja Biljana Srbljanović iznela je tezu da nam je “društvo nezrelo, inteligencija neodgovorna, politike nepoštene“. Čaluković je za N1 istakao da je Biljana Srbljanović jedna od retkih predstavnica tzv. građanske Srbije koja i danas ima hrabrosti da saopšti svoje stavove, bez obzira na cenu.

Intelektualci, prema njegovim rečima, treba da budu korektiv u društvu, ali su se u Srbiji danas povukli usled straha da će ukoliko kažu nešto protiv vlasti, o njima osvanuti negativni tekstovi u tabloidima.

Zato je, kako kaže, premijerku Anu Brnabić, kada je s njim radio intervju za novi broj “Nedeljnika”, upitao postoji li intelektulac kojem ne zamera što kritikuje vlast i koji ne treba da živi u strahu da će zbog svojih stavova sutra biti blaćen u tabloidima.

“Pomenula je Nikolu Koju, rekla je da mu nikada neće zameriti što kritikuje vlast i Aleksandra Vučića, jer je veliki glumac. Rekla je i da ceni Biljanu Srbljanović i Ivana Vejvodu”, naveo je Čaluković.

Na pitanje kako komentariše izjavu Biljane Srbljanović da su “studenti i te kako u stanju da se organizuju kad treba da traže sedmi ispitni rok, ali ne i kada treba da razmišljaju o budućnosti koja ih čeka“, Čaluković je rekao da deli utisak da su studenti postali anemični, ali podseća i da su prošle godine, upravo studenti pokrenuli proteste posle predsedničkih izbora.

“Ali političari su počeli da ih zloupotrebljavaju, bio bi efekat bolji da su ostali sami”, uveren je novinar Nedeljnika.

Vučić bi trebalo da zna da gol u gostima vredi više

Čaluković se osvrnuo i na stanje u medijima ističući da mu je žao što je u Srbiji stvorena jasna podela na prorežimske i opozicine medije.

“Mi se u Nedeljniku trudimo da budemo drugačiji, da nema te neke granice. Moj stav je da treba svakoga čuti”, rekao je Čaluković i dodao da mu nije jasno zašto političari iz vladajućih stranaka izbegavaju da dođu na N1 ili daju intervju za Danas, jer bi Vučić kao sportski tip, trebalo da zna da gol u gostima vredi više.

Čaluković je rekao i da je prva lekcija koju je naučio od starijih kolega kada je počeo da radi bila da niko iz njegovg teksta na sme da prepozna za koga će glasati na izborima. “Danas kod 80 odsto novinara znate za koga će da glasaju. Novinari treba da diktiraju teme, a ne političari da diktiraju njima”, poručio je on.

Podrška razgraničenju na Kosovu nije mala

Čaluković se osvrnuo i na uvek aktuelno pitanje Kosova i podsetio na nedavnu odluku Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta koja se može smatrati nekom vrstom podrške ideji o razgraničenju.

„To (razgraničenje) je jedini Vučićev konkretan predlog koji smo čuli za sve ove godine pregovora. Očigledno je da je i EU stalo da se do nekog rešenja što pre stigne”, kazao je gost Novog dana, ocenjujući i da bi to mogla biti i poruka Berlinu i Parizu da ipak malo popuste i da je kraj kosovskog dijaloga važniji od toga da li će biti promene granica, razmene teritorija i etničkih podela.

“Čini se da je vrsta podrške da se prekine zamrznuti konflikt koji traje”, istakao je Čaluković.

Dodao je i da rezultati istraživanja javnog mnjenja koji pokazuju da se manje od polovine građana Srbije protivi ideji razgraničenja, uopšte nisu obeshrabrujući za ideju koja je tek na početku i o kojoj se još ne zna mnogo.