Srbija privela osumnjičenog s Kosova zbog ratnog zločina

Vesti 06. okt 201810:21 > 16:02
N1

Ministarstvo inostranih poslova Kosova je pozvalo Srbiju da "hitno oslobodi jednog državljanina Kosova" koji je, kako je navedeno, priveden po nalogu Specijalnog tužilaštva Republike Srbije za ratne zločine. Sajt Koha.net tvrdi da je reč o Ramadanu Maljokuu, za koga članovi porodice kažu da nije bio pripadnik bivše OVK.

U saopštenju MIP-a Kosova se ističe da je Kosovo zvanično dobilo informacije da je jedna osoba, čiji se identitet u saopštenju ne spominje, zadržana i da je po nalogu Specijalnog tužilaštva osumnjičena za izvršenje ratnih zločina.

„MIP ocenjuje da ponašanje srpskih vlasti u odnosu na građane Republike Kosovo ostaje slično politikama (Slobodana) Miloševića i takvo delovanje smatra kao ‘lov na veštice’ prema našim građanima“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo poručuje i da bi vlasti u Beogradu trebalo da se bave srpskim državljanima koji su učestvovali u ratnim zločinima, pre nego što se bave građanima Kosova i konstatuje „što nisu uspeli da urade“.

„To je najbolji dokaz da u Srbiji nema ni jednog znaka žaljenja, pokajanja niti izvinjenja prema gradjanima Republike Kosovo, kao što ga nije bilo ni prema građanima drugih zemalja u regionu“, kaže se u saopštenju.

MIP Kosova poziva „severnog suseda“ da hitno zaustavi maltretiranje i sistematske gaženje ljudskih prava gradjana Kosova i istovremeno poziva EU, zemlje velike petorke i međunarodnu zajednicu da upozore „susednu državu“ zbog takvih ponašanja i zahtevaju hitno oslobađanje državljanina Kosova.

Mediji: Uhapšeni nije bio pripadnik OVK

Sudske vlasti u Srbiji su odredile pritvor od tri meseca za Ramadana Maljokua koji je pritvoren prilikom ulaska sa Kosova u Srbiju pod sumnjom da je izvršio ratne zločine, javljaju prištinski mediji.

Maljoku je uhapšen u petak na graničnom prelazu Bela zemlja.

To su za koha.net potvrdili članovi porodice Maljokua, napominjući da su za to saznali od advokata koji je pritvorenom određen.

Ovo nije prvi put da je Ramadan Maljoku putovao u Srbiju, kažu članovi njegove porodice.

Oni tvrde da Maljoku nije bio pripadnik bivše Oslobodilačke vojske Kosova.