Porodice ubijenih gardista: Tužićemo Srbiju Strazburu

Vesti 05. okt 201818:30 > 18:31
Podeli:
Izvor: N1 info

Tačno je 14 godina od kada su gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović poginuli u vojnom objektu Karaš u Topčideru u Beogradu, gde su bili na straži. Porodice ubijenih gardista okupile su se ispred kasarne, gde su zapalile sveće i položili cveće. Obeležavanju godišnjice nije prisustvovao niko od državnih zvaničnika i niko iz Vojske Srbije.

Ko je odgovoran za smrt gardista u ovoj prestoničkoj kasarni? Četrnaestu godinu isto pitanje postavljaju porodice stradalih vojnika.

„Zameram našem predsedniku što je sve u njegovoj moći i on je trebalo dosta da uradi oko slučaja Topčider, ali ništa ne preduzima, ništa se ne radi“, naveo je Janko Jakovljević, otac stradalog Dragana.

„Samo dobijamo obećanja i od ove vlasti i od one, ništa nismo saznali, ništa, stoji u mestu“, kaže Petar Milovanović, otac stradalog Dražena.

A da će se s mrtve tačke istraga pomeriti, 2016. su porodice stradalih gardista dobile poslednje u nizu obećanja. Tada predsednik vlade, sada predsednik države dao jer reč da će pomoći da se razrešenje slučaja ubrza. Aleksandar Vučić je najavio i posebnu vladinu komisiju koja će utvrditi okolnosti tragičnog događaja.

„Ono što je jedino što je urađeno jeste da je doneta odluka kojom se formira ta komisija. Ništa nakon toga nije urađeno. Ne zna se ko su članovi te komisije, ne zna se šta je zadatak te komisije i šta su njene nadležnosti“, navodi advokatica Olgica Batić.

Ta pitanja N1 poslao je kabinetu predsednice vlade, međutim, do emitovanja priloga odgovor nije stigao.

Osim Vlade, na slučaju Topčider ne radi previše ni pravosuđe. Naime, Ustavni sud je 2013. konstatovao da je porodicama povređeno pravo na pravično suđenje. Taj organ je, podsećaju advokati, naložio tužilaštvu da sprovede efikasnu istragu.

„Danas, pet godina posle presude, mi smo u situaciji da ta presuda nije ispoštovana, da je institucija Ustavnog suda od strane tužilaštva faktički pogažena, njene odluke se ne poštuju i mi ćemo pokušati da zasnujemo nadležnost pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu. Već nekoliko meseci radimo na pripremi predstavke, faktički tužbe protiv države Srbije pred Strazburom“, navodi advokat Predrag Savić.

Inače, posle pucnjave ovde u kasarni 5. oktobra 2004. Vojska je tvrdila da je reč o ubistu i samoubistvu, da bi kasnije državna komisija utvrdila da je gardiste ubio neko treći, što je potom potvrdio i FBI.