Četrnaest godina od ubistva gardista na Topčideru

Vesti 05. okt 201810:52 > 10:55
Podeli:
Izvor: N1

Danas se navršava 14 godina od kada su gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović poginuli u vojnom objektu Karaš u Topčideru u Beogradu, gde su bili na straži.

Već četrnaestu godinu roditelji stradalih gardista kao i advokati porodica postavljaju isto pitanje – ko je odgovoran za smrt vojnika u kasarni na Topčideru u prestonici.

Očevi gardista su rekli da su verovali u obećanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića iz 2016. da će država radtiti na slučaju, ali da od toga nema ništa.

„Zameram našem predsedniku što je sve u njegovoj moći i on je trebao da uradi dosta oko slučaja Topčider, ali ništa ne preduzima, ništa se ne radi“, rekao je Janko Jakovljević, otac stradalog Dragana Jakovljevića.

Izvor : N1

„Ništa se ne radi. Izgleda da ovo ne interesuje ni državu ni vojsku. Ovo je sramota za državu. Predsednik nas je primio pre dve godine, bilo je obećanja, ali ništa se ne radi“, podsetio je Petar Milovanović, otac stradalog Dražena Milovanovića.

Advokati porodica su podsetili da je Vlada Srbije 2016. donela odluku o osnivanju komisije čiji bi zadatak bio da se bavi isključivo slučajem Topčider. Međutim, komisija je ostala mrtvo slovo na papiru.

„Jedino što je urađeno je da je doneta odluka kojom se formira ta komisija. Ništa nakon toga nije urađeno. Ne zna se ko su članovi te komisije, šta je zadatak te komisije i šta su njene nadležnosti“, rekla je Olgica Batić.

Advokati su najavili da će se obratiti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, jer se ne poštuje odluka Ustavnog suda kojom je naloženo Okružnom sudu i tužilaštvu u Beogradu efikasnu i efektivnu istragu.

„Organi su sve to zanemarili, presuda Ustavnog suda od pre pet godina je ostala mrtvo slovo na papiru. Zato već nekoliko meseci radimo na pripremi predstavke za Evropski sud za ljudska prava u Strazburu“, rekao je advokat Predrag Savić.

Porodice ubijenih gardista okupile su se ispred objekta Karaš na Topčideru gde su zapalile sveće i položile cveće.

Izvor : N1

Na istom mestu okupili su se i članovi i članice nevladine organizacije „Žene u crnom“ koji su držali transparent „Nikada nećemo zaboraviti zločin u Topčideru“.

Podsetimo, posle pucnjave u kasarni 5. oktobra 2004. Vojska je tvrdila da se dogodilo ubisto i samoubistvo, da bi kasnije nezavisna državna komsija utvrdila da je vojnike ipak ubio neko treći, što je potom potvrdio i FBI.

Izveštava Adam Santovac: