Vučić: Očekujem pozitivan izveštaj o napretku Srbije

Vesti 04. okt 201820:34 > 21:17
Tanjug/ DIMITRIJE GOLL

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, posle sastanka sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom, da očekuje da izveštaj EP o napretku bude pozitivan, da je Srbija zadovoljna ekonomskim reformama i da je ostalo da mnogo uradi po pitanju vladavine prava.

Vučić je rekao da se nada da će početkom novembra početi skupštinska procedura koja se odnosi na izmene Ustava Srbije u vezi sa pravosudnim delom, jer je to veoma važno za poglavlja o vladavini prava u evropskim integracijama – 23 i 24.

On je rekao da je zadovoljan ekonomskim napretkom, da će javni dug 1. januara biti ispod 50 odsto bruto-domaćeg proizvoda, da je Srbija medju zemljama sa najvišim rastom u Evropi i da direktne strane investicije u Srbiji čine 56 odsto ukupnih direktnih stranih investicija na Zapadnom Balkanu.

Vučić je rekao i da je Poglavlje 35 o Kosovu od posebnog značaja za Srbiju i da predstavlja neku vrstu uslova za evrointegracije Srbije.

„Upoznao sam Dejvida Mekalistera sa svim što se zbiva sa Kosovom i Metohijom. Nisam imao mnogo dobrih vesti. Dobro je da imamo mir, neku vrstu stabilnosti, a do kad i kako će to da traje, niti ja znam, niti bilo ko drugi zna. Mi ćemo čuvati mir, truditi se da održimo stabilnost, ali za tango je potrebno dvoje“, rekao je Vučić.

On je dodao da „nema pojma“ šta međunarodni faktor hoće od Srbije, kao i da ne zna šta očekuje od Srbije.

„Spremni smo da razgovore nastavimo. Dijalog moramo da pretpostavimo svakoj vrsti drugačijeg rešavanja problema“, rekao je Vučić i dodao da zna da Srbija nešto mora da uradi po pitanju Kosova, ali da ne zna šta, kao i da mu se čini da ni Evropa ne zna baš šta treba učiniti.

On je rekao da je uskoro 2.000. dan kako Priština nije osnovala Zajednicu srpskih opština.

„Ne očekujem da to ispune, da će je ikada ispuniti, da će ih iko pitati, ni mi ih više nećemo pitati“, rekao je Vučić.

On je dodao da ne može da odgovara onima koji tvrde da Srbija razgraničenjem sa Albancima otvara „Pandorinu kutiju“, a ne misle da su je oni otvorili kada su priznali nezavisnost Kosova i pomogli odvajanje Crne Gore od Jugoslavije.

Govoreći o regionu, Vučić je rekao da Srbija pokušava da ima najbolje odnose sa svima, bez obzira na poruke okoline prema Srbiji, a da će „frustracije i komplekse“ nekih zemalja u regionu ostaviti za večeru sa Mekalisterom.

„Možda je dobro da ništa ni ne govorim. Mislim da su oni siti svih naših priča, kao što sam i ja sit“, rekao je Vučić.

„Vojska Kosova neće se šetati po severu“

Predsednik Vučić izjavio je da vojska Kosova neće šetati po severu Kosova.

„Neće se šetati kosovska vojska po severu Kosova“, rekao je upitan da prokomentariše izjavu premijera Kosova Ramuša Haradinaja da će po osnivanju Oružanih snaga Kosova, one moći da se kreću po teritoriji celog Kosova.

Vučić je dodao da Haradinaj „može da kaže šta hoće“, ;ali da ni u jednom važećem pravnom aktu ne postoji odredba o osnivanju Vojske Kosova.