Ukazivao na veze Hitne i pogrebnika, 13 godina čekao pravdu

Vesti 04. okt. 201819:21 > 19:22
Podeli:
Izvor: N1

Viši sud u Beogradu presudio je u korist uzbunjivača Borka Josifovskog, bivšeg direktora beogradske Hitne pomoći, koji je još 2005. godine ukazao na saradnju lekara Hitne pomoći i pogrebnika. Sud je utvrdio da mu je naneta šteta time što je nakon svojih istupa dobio otkaz, kao i što po njegovim prijavama nije postupano.

Trinaest godina je bio nepoželjan. Trinaest godina je živeo s pečatom osobe koja kleveta kolege. Trinaest godina mu je trebalo da dokaže da je bio u pravu.

POVEZANE VESTI

„Po svaku cenu sam želeo da obavestim ljude da budu oprezni, jer ako se poziva Hitna pomoć da se neko oživi, a pomoć se ne pruža, onda je to jedno kriminalno delo i o tome sigurno ne može da se ćuti“, kaže Josifovski.

A šta je bio njegov navodni greh? To što je Ministarstvu zdravlja ukazao na monstruoznu praksu koju je uočio.

Iz izjave sudu:

„Uočio je da pojedini dispečeri pozive prvog stepena hitnosti, a to su umirući pacijenti, usmeravaju na određene lekare, bez obzira koliko su udaljeni od mesta gde treba intervenisati. U tim situacijama lekari su stizali na intervenciju po dužem proteku vremena od onog koji je uobičajen za ostale lekarske ekipe Hitne pomoći i konstatovali smrtni slučaj mnogo češće nego druge lekarske ekipe i da nisu vršili reanimaciju… Nakon odlaska Hitne pomoći, dolazili su predstavnici uvek istih privatnih pogrebnika nudeći svoje usluge porodici preminulog. Adrese su saznavali od lekara Hitne pomoći koji su od pogrebnika zauzvrat primali novčanu naknadu“.

Najmanje pet državnih institucija, među kojima Ministarstva zdravlja, policija i tužilaštvo ogrešili su se o Josifovskog, utvrdio je sud. Prvo su ga proglasili klevetnikom koji urušava ugled zdravstva i uznemirava javnost, primao je pretnje zbog svog upozoravanja, da bi potom bio smenjen sa funkcije direktora, pa otpušten.

Istovremeno, optužbe koje je iznosio gurane su pod tepih, sakrivane ili se njima manipulisalo, tvrde u Pištaljci. I navode primer.

„Žena koja je sada na čelu komisije Ministarstva zdravlja za borbu protiv korupcije, koja je tada bila u policiji, navela je da je izvršila neke istražne radnje, a prostim uvidom u ono što je ona podnela tužilaštvu može se videti da je ona jednu istu izjavu uzela i prepisala i stavila kao da su dva doktora dala te izjave“, kaže Vladimir Radomirović.

Beogradska Hitna pomoć godišnje primi 3000 poziva koji se okončaju smrtnim ishodom

On podseća da je odluka o zaštiti Josifovskog doneta po Zakonu o uzbunjivačima i da predstavlja istorijsku presudu u Srbiji. Veruje da će takva odluka motivisati i druge koji bi hteli da prijave slične slučajeve, ali i uticati na državne organe.

„Ako sada imamo sudsku presudu koja kaže da tužilaštvo ništa nije uradilo, možemo da se nadamo da će tužilaštvo i ovo shvatiti kao dokaz da mora promeni svoj stav i da počne da radi i po prijavama uzbunjivača i po prijavama građana. To se mora desiti, jer ovo društvo ne može drugačije da opstane ako svi budu okretali glavui i pravili se da je sve u redu“, kaže Radomirović.

Na sličan način razmišlja i Josifovski, ali ipak kaže da je odluka o tome individualna.

„Čovek je ili spreman da to učini, takav je karakter, tako je vaspitan, jednostavno takvi su mu životni principi… Znate, neko će ili da skoči sa visine u vodu ili nikada neće da to uradi“, navodi.

Inače, kolike mogu biti razmere potencijalnih zloupotreba govori i podatak da beogradska Hitna pomoć godišnje primi 3000 poziva koji se okončaju smrtnim ishodom.