Golubović o zatvorima: U najlošijem položaju su pritvorenici

Vesti 04. okt 201817:02 > 17:03
N1

Katarina Golubović iz Jukoma ocenila je u Danu uživo, govoreći o stanju u zatvorima u Srbiji, da su u najlošijem položaju pritvorenici. "Pritvorenik se nalazi u spavaonici 22 sata. Pritvor može poprilično dugo da traje, a njihova prava su poprilično ugrožena", rekla je Golubović.

„U Srbiji postoji 29 ustanova u kojima su smeštena lica lišena slobode, a uslovi se nadziru redovno od 2003. godine, kada smo postali članica Saveta Evrope, kada smo počeli da primamo posete Evropskog komiteta za prevenciju torture“, kaže Golubović.

Dodaje da stanje u zatvorima spolja nadziru i pripadnici Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture.

„Tokom sedmogodišnjeg rada smo ustanovili da neke zgrade u potpunsoti nisu uslovne i da ih treba zatvoriti i izgraditi nove. Neke su izgrađene za vreme Austro-Ugarske, mnoge su i spomenici kulture, to otežava rekonstrukciju tih zgrada. Zgrade u Subotici, Pančevu, Kruševcu, Novom Pazaru, Zrenjaninu treba da se zatvore“, kaže ona.

Kako kaže, standardi se razvijaju, prava lica lišenih slobode unapređuju, pa ove zgrade nisu podobne da prate standarde Saveta Evrope.

„Nijedna zgrada nije sagrađena, ali je bilo rekonstrukcija. Rad je intenziviran nakon 2003. godine, rekonstruisana je Specijalna zatvorska bolnica, renovirale se zgrade, određeni objekti prilagođeni svrsi“, kaže.

Govoreći o vremenu koje pritvorenici i zatvorenici provode u zatvoru, kaže da vreme provode u spavaonicama.

„Te spavaonice su često neuslovne, a tu pritvorenici provode čak i po 23 sata. Neki standard je da bar dva sata provedu napolju na šetalištima“, kaže ona.

Ističe da mnoge zgrade ne mogu da se rekonstruišu, kao i da su brojni problemi.

„Čuli smo informaciju da je novi zatvor u Pančevu koštao nekih 18 miliona evra, to je za 500 osuđenika. Trebalo bi bar još četiri da se zatvore. Različiti su kapaciteti tih zatvora, ali na osnovu toga koliko je lica smešteno u tim ustanovama, možemo da napravimo projekciju koliko će to da košta“, rekla je Golubović.

Dodaje da za smanjenje opterećenja samih ustanova, postoje alternativne sankcije, koje utiču na smanjenje broja pritvorenih lica.

„Imamo od strane tužilaštva da se sklapaju određeni sporazumi koji utiču na to da lica ne budu u zatvoru“, kaže.

Kaže da su u najlošijem položaju pritvorenici.

„Pritvorenik se nalazi u spavaonici 22 sata, a tu se nalazi još 4, 8, 10 drugih lica. Ne obavlja se rad sa njima, vrlo često se hrane u okviru spavaonica. Pritvor može poprilično dugo da traje, njihova prava su poprilično ugrožena“, kaže.

Govoreći o licima koja su lišena slobode, kaže da vreme provode u dnevnim boravcima, imaju pravo na posete, kao i da se sve više ide ka tome da imaju pravo na bračne posete.

„Neki od njih rade, međutim, država nije uložila mnogo truda da što više osuđenih lica koja žele da rade, to i čine“, kaže.

Dodaje da je vrlo malo zaposlenih u službi za tretman.

„Prošle godine su u Sremskoj Mitrovici na 2123 osuđena lica radile samo 34 osobe u tretmanu. Vrlo često je uposlen samo medicinski tehničar, nema lekara. Ima mnogo vlage, stenica, videli smo lica koja imaju vidljive ujede stenica. Teško je udovoljiti potrebama za zdravstvenom zaštitom osuđenih lica“, kaže.

Kaže da je cilj svih mera da se nakon odležane kazne u društvu nađe čovek koji je spreman da da doprinos tom društvu.

„Ako imate čoveka koji je urušenog zdravlja, ako niko nije radio sa njim, on dobija povod da bude destruktivan kad izađe, a ne konstruktivna ličnost. Cilj je da se čovek resocijalizuje i da bude prihvaćen u društvu“, kaže.

Pogledajte celo gostovanje u Danu uživo: