Žene u crnom: Prekinuti opstrukciju istrage o gardistima

Vesti 04. okt 201813:08 > 13:12
Screenshot

Organizacija Žene u crnom zatražila je povodom četrnaeste godišnjice pogibije dvojice gardista u kasarni na Topčideru, od ministarstava policije, odbrane i pravde da prekinu sa "opstrukcijom istrage" i konačno saopšte pravu istinu o vojnicima, kao i o indicijama da je tamo vojska skrivala ratnog komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.

U saopštenju ta organizacija je podsetila da je i pored naloga Višem tužilaštvu i Višem sudu u Beogradu da ubrzaju proces taj postupak i dalje u predkrivičnoj fazi.

„Dokazano je da su dvojica pripadnika Gardijske brigade ubijena na straži 5. oktobra 2004. godine u krugu topčiderske kasarne, u neposrednoj blizini vojnog objekta ‘Karaš’, pored ulaza u sklonište koje je trebalo da bude najbezbednije mesto u državi“, navodi se u saopštenju.

Ta organizacija je dodala da država nije čak ni javno priznala mogućnost da su vojnici pre smrti videli tada najtraženijeg haškog begunca Mladića.

Vlada Srbije je 8. decembra 2016. godine odlučila da formira komisiju za razmatranje činjenica i okolnosti vezanih za smrt gardista, ali su Žene u crnom navele da javnost nije upoznata da li se ta komisija sastajala i došla do bilo kakvih novih podataka.

„Ukratko, ništa se ne radi, a državni vrh nastavlja sa svojom sramotnom strategijom davanja lažnih obećanja“, zaključile su Žene u crnom.

Žene u crnom najavile su i da će u petak, 5. oktobra organizovati komemorativni skup ispred kasarne „Karaš“ na Topčideru u 9 časova, a istog dana planirano je i protestno okupljanje u Knez Mihailovoj ulici od 11 do 12 časova.

Vojnici Dražen Milovanović i Dragan Jakovljević ubijeni su 5. oktobra 2004. godine u kasarni u Topčideru, dok su bili na straži. Iako je prvobitno istraga tvrdila da je reč o ubistvu i samoubistvu, naknadna istraga je utvrdila da ih je ubila treća osoba.