RFZO: Počela isplata trudnicama

Vesti 12. mar 201516:18 > 16:27
Freeimages.com/Jason Nelson

U svim filijalama Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) počela je isplata naknade zarade trudnicama u iznosu od 35 odsto, saopštio je taj fond.

Fondu su se obraćale trudnice sprečene za rad zahtevima za dostavljanje podataka o isplati naknade zarade, a po utvrđenom činjeničnom stanju konstatovano je da su razlozi kašnjenja nepostupanje ili neblagovremeno postupanje poslodavca, navodi se u saopštenju.

Fond ukazuje da „ima slučajeva da je poslodavac tek 3. marta podneo dokaze za isplatu naknade zarade za septembar 2014. godine, kao i slučajeva da poslodavac ne dostavlja potpunu dokumentaciju i s tim u vezi zahtevanu dopunu dokumentacije, zbog čega ne postoje uslovi za postupanje RFZO“.

U toku februara došlo je do privremenog prekida u isplati dela naknade zarade u iznosu od 35 odsto u svim mestima-filijalama RFZO, dodaje se u saopštenju.

Nova verzija obračuna dela naknade zarade prosleđena je svim filijalama fonda i po ažuriranju matične evidencije od strane filijala, neće postojati smetnje za obračun i isplatu ovog dela naknade zarade.

Naknada zarade u iznosu od 100 odsto obezbeđuje se osiguranicama trudnicama koje su sprečene za rad zbog bolesti ili komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće.

Trudnice ostvaruju pravo na naknadu zarade u iznosu od 65 odsto od osnova u zakonom propisanom roku od 30 dana od dana podnošenja kompletne dokumentacije, dodaje se u saopštenju.

Roditeljski portal Bebac saopštio je ranije danas da je Zaštitniku građana Saši Jankoviću uputio zbirnu pritužbu u ime 300 trudnica iz Srbije, koje već mesecima ne dobijaju naknadu za trudničko bolovanje od RFZO.