Ombudsman predložio izmene Zakona o restituciji

Vesti 12. mar 201515:35 > 15:43
N1

Zaštitnik građana Saša Janković dostavio je Skupštini Srbije Predlog izmena i dopuna Zakona o vraćanju imovine i obeštećenju, koje bi trebalo da olakšaju vraćanje oduzetog poljoprivrednog zemljšta.

Kako se navodi u tom predlogu izmenama se otklanjaju nejasnoće i nedoumice u važećem zakonskom rešenju i ostavlja mogućnost Republici Srbiji da bira sa kog će područja i koje poljoprivredno zemljište da građanima vraća u naturi.

Zaštitnik građana napominje je da je izmenu zakona o resitituciji podneo, jer ga je Agencija za restituciju obavestila da se u praksi postupak vraćanja oduzetog, a kasnije i komasiranog poljoprivrednog zemljišta, veoma teško sprovodi zbog čega „doazi do nemogućnosti ostvarivanja i ograničavanja prava građana na imovinu“.

Važećim rešenjem, čija je izmena predložena, bivši vlasnik ima pravo na vraćanje zemljišta samo iz komasacione mase za to poljoprivredno zemljište.

Zaštitnik građana navodi i da je primio obraćanje nekokolicine građana Srbije koji još nisu dobili rešenje o vraćanju oduzetog zemljišta, iako je protekao zakonski rok. Ti građani, dodaje se, smatraju da se zbog tog nalaze u nejednakom položaju u odnosu na građane koima je vraćena imovina.

Predviđeno je da izmene Zakona o restituciji stupe na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenom glasnku Republike Srbije, a za sprovođene tog zakona, kako se navodi, nije potrebno obezbediti sredstva u državnom budžetu.