Naloženo privođenje investitorke Mitković na saslušanje

Vesti 03. okt 201811:03 > 11:10
Insajder

Tužilac Milan Mihajlović potvrdio je za Insajder da je naloženo privođenje investitorke objekta na Pančićevom vrhu na Kopaoniku Snežane Mitković na sledeće saslušanje u Osnovnom sudu u Brusu, zakazano za 16. oktobar.

Snežana Mitković, podseća Insajder, nije se pojavila na prethodna dva saslušanja. Na ročištu zakazanom za 31. avgust neposredno pred saslušanje Tužilaštvu je dostavljen izveštaj lekara specijaliste iz kojeg proizilazi da je sprečena da prisustvuje.

Na saslušanju koje je bilo zakazano za prošli četvrtak, Mitković se nije pojavila, a nijestiglo ni bilo kakvo zvanično obrazloženje.

Navodna investitorka iz Smedereva Snežana Mitković, koja se na pojedinim dokumentima potpisivala i kao Matković, do danas je ostala nepoznata javnosti.

Višemesečni pokušaji Insajdera da do nje dođe bili su bezuspešni, a nisu je našli ni na adresi koju je navela u zvaničnoj dokumentaciji.

Nepoznato je i da li neko moćan, i ko, „stoji“ iza nje, jer je očigledno da zakoni Srbije koji važe za sve građane, sudeći prema dešavanjim već skoro godinu dana, za investitorku Mitković ne važe. Tok izgradnje bespravnog objekta, od postavljanja temelja do otvaranja restorana, s javnošću su paralelno, ali nemo, pratile brojne državne institucije.

Ona je uspela u rekordnom roku da dobije saglasnost svih nadležnih institucija za postavljanje ski bifea od 150 kvadrata na vrhu Kopaonika. Umesto montažnog objekta, izgrađen je armirano-betonski veći od 1.000 kvadrata, a da je u tome niko nije sprečio, podseća Insajder.

Takođe, kako je Insajder ranije otkrio, Opština Brus je u ime investitorke Ministarstvu građevinarstva dostavila zahtev za legalizaciju objekta, koji je navodno podnet još 2014, iako postoje jasni dokazi da je gradnja nelegalnog objekta počela tek 2017.

Upravo zbog toga je Ministarstvo građevinarstva podnelo krivičnu prijavu protiv predsednika Opštine Brus Milutina Jeličića. Ministarstvo sumnja da je Jeličić u dogovoru sa Snežanom Mitković, posredovao i trgovao svojim uticajem dajući nalog NN službenom licu, da falsifikuje službene isprave. Milutin Jeličić se sumnjiči za krivično delo trgovina uticajem, a slučaj je preuzelo Više javno tužilaštvo u Kraljevu.

Navodima u krivičnoj prijavi Ministarstvo građevinarstva praktično je potvrdilo istraživanje Insajdera koje je objavljeno u emisji „Vrh bezakonja“.

Tadašnji zamenik predsednika Opštine i član Gradskog veća Aranđel Stojković potvrdio je za Insajder da je pod pritiskom Jeličića potpisao saglasnost da je lažna prijava Snežane Mitković iz 2014. primljena te godine.

Ministarstvo građevinarstva je nedavno podnelo i krivičnu prijavu protiv JP Skijališta Srbije Dejana Ćike. Javno preduzeće Skijališta Srbije, bilo je praktično prva nadležna institucija kojoj se investitorka Snežana Mitković obratila 12. januara 2017. godine.

Kako je pokazalo istraživanje Insajdera, a što se navodi i u krivičnoj prijavi, JP Skijališta Srbije omogućila su investitorki Mitković mesecima da koristi njihovu vodu i struju, uprkos tome što je Ministarstvo građevinarstva izdalo rešenje o rušenju objekta.

U ovom trenutku je uklanjanje nelegalnog objekta praktično u pat poziciji – policija traži od Ministarstva da prvo pokuša rušenje bez njihove asistencije, dok ministarka Zorana Mihajlović poručuje da ne želi da na taj način ugrozi bezbednost ljudi i opreme.

I dok dva ministarstva prebacuju odgovornost oko toga ko je sledeći na potezu za naredno rušenje, kafana u ilegalnom objektu radi bez ikakvih problema, prenosi Insajder.

„Vrh bezakonja“ pogledajte u videu ispod: