Vučić doputovao u Moskvu, od Putina traži podršku i savet

Vesti 01. okt 201818:54 > 18:59
Podeli:
Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Srbije stigao je u Moskvu gde će sutra razgovarati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Vučič sastanak ocenjuje kao jedan od najznačajnijih u poslednjih nekoliko godina zbog, kako kaže, političkih problema koji postoje u regionu.

Četiri i po meseca posle poslednjeg susreta, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo će razgovarati sa predsednikom Rusije.

“Trenutak u kome se sastajemo sa predsednikom Putinom je jedan od najznačajnijih za nas u poslednjih nekoliko godina. Imamo značajne političke probleme i mnogo toga što nije sasvim sigurno kakav ishod može da bude, ukoliko bi došlo do bilo kakvog narušavanja stabilnosti i mira”, istakao je Vučić.

Izvor : Reuters/Maxim Shemetov

Da će, kako navode, napetosti na Balkanu biti tema razgovora Vučić – Putin, potvrdio je i portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

“Rastuća napetost na Balkanu biće jedna od tema predstojećih razgovora predsednika Rusije i Srbije, Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, iako poseta srpskog predsednika nije direktno povezana s tim pitanjem. Susret je planiran pre nekoliko meseci, prema tome, njegova realizacija nije povezana sa rastom napetosti u regionu”, naveo je Peskov.

Pre polaska u Moskvu predsednik Srbije nije krio šta namerava sa Putinom iza zatvorneih vrata – rekao je da će tražiti podršku predsednika Ruske Federacije u svim međunarodnih forumima i njegov savet.

Izvor : N1

Boban Stojanović sa Fakulteta političkih nauka objašnjava o čemu bi Vučić mogao da se posavetuje sa Putinom.

“Traži savet zato što se našao u nekoj nelagodnoj poziciji, jer očigeldno nije uradio ono što se od njega očekivalo ili što se očekuje u nekom skorijem budućem periodu”, uveren je Stojanović.

Smatra i da na savetovanje sa Putinom Brisel ne gleda blagonaklono.

„Meni deluje da Vučić opipava reakcije i međunarodne zajendice i domaćen javnsot u Srbiji. Možda je ovo jedna vrsta pretnje Evropskoj uniji – videćete šta će se desiti ukoliko nastavite da insistirate na brzom rešavanju kosovskog problema”, kaže Stojanović.

Izvor : N1

  Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku veruje da se rešenje približava, pa Vučićevu posetu Moskvi posmatra kao pokušaj osiguravanja ruske podrške, a ne kao zaokret u spoljnoj politici.

“Za tako nešto bi trebalo da postoji više aktivnosti koje bi to potvrdile. Mislim da su ovo konsultacije u kontekstu jedne prilično uzavrele situacije koja je proizvedena time što ulazimo u završnicu dijaloga između Beograda i Prištine”, ocenjuje Đukanović.

A sam Vučić je istovremeno iz Moskve poručio da bez Rusije “ne postoji rešenje za bilo koji problem koji muči ili tišti Srbe”.

U iščekivanju razgovora o problemima, predsednik Srbije stigao je u Moskvu dan ranije da bi sa novinarima koji ga prate prošetao Crvenim trgom, fotografisao se sa televizijskom opremom, i posetio koncertnu dvoranu u parku Zarjađe.