Vučić doputovao u Moskvu, od Putina traži podršku i savet

Vesti 01. okt 201818:54 > 18:59
Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Srbije stigao je u Moskvu gde će sutra razgovarati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Vučič sastanak ocenjuje kao jedan od najznačajnijih u poslednjih nekoliko godina zbog, kako kaže, političkih problema koji postoje u regionu.

Četiri i po meseca posle poslednjeg susreta, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo će razgovarati sa predsednikom Rusije.

“Trenutak u kome se sastajemo sa predsednikom Putinom je jedan od najznačajnijih za nas u poslednjih nekoliko godina. Imamo značajne političke probleme i mnogo toga što nije sasvim sigurno kakav ishod može da bude, ukoliko bi došlo do bilo kakvog narušavanja stabilnosti i mira”, istakao je Vučić.

Reuters/Maxim Shemetov

Da će, kako navode, napetosti na Balkanu biti tema razgovora Vučić – Putin, potvrdio je i portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

“Rastuća napetost na Balkanu biće jedna od tema predstojećih razgovora predsednika Rusije i Srbije, Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, iako poseta srpskog predsednika nije direktno povezana s tim pitanjem. Susret je planiran pre nekoliko meseci, prema tome, njegova realizacija nije povezana sa rastom napetosti u regionu”, naveo je Peskov.

Pre polaska u Moskvu predsednik Srbije nije krio šta namerava sa Putinom iza zatvorneih vrata – rekao je da će tražiti podršku predsednika Ruske Federacije u svim međunarodnih forumima i njegov savet.

N1

Boban Stojanović sa Fakulteta političkih nauka objašnjava o čemu bi Vučić mogao da se posavetuje sa Putinom.

“Traži savet zato što se našao u nekoj nelagodnoj poziciji, jer očigeldno nije uradio ono što se od njega očekivalo ili što se očekuje u nekom skorijem budućem periodu”, uveren je Stojanović.

Smatra i da na savetovanje sa Putinom Brisel ne gleda blagonaklono.

„Meni deluje da Vučić opipava reakcije i međunarodne zajendice i domaćen javnsot u Srbiji. Možda je ovo jedna vrsta pretnje Evropskoj uniji – videćete šta će se desiti ukoliko nastavite da insistirate na brzom rešavanju kosovskog problema”, kaže Stojanović.

N1

  Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku veruje da se rešenje približava, pa Vučićevu posetu Moskvi posmatra kao pokušaj osiguravanja ruske podrške, a ne kao zaokret u spoljnoj politici.

“Za tako nešto bi trebalo da postoji više aktivnosti koje bi to potvrdile. Mislim da su ovo konsultacije u kontekstu jedne prilično uzavrele situacije koja je proizvedena time što ulazimo u završnicu dijaloga između Beograda i Prištine”, ocenjuje Đukanović.

A sam Vučić je istovremeno iz Moskve poručio da bez Rusije “ne postoji rešenje za bilo koji problem koji muči ili tišti Srbe”.

U iščekivanju razgovora o problemima, predsednik Srbije stigao je u Moskvu dan ranije da bi sa novinarima koji ga prate prošetao Crvenim trgom, fotografisao se sa televizijskom opremom, i posetio koncertnu dvoranu u parku Zarjađe.