Nikolić: Bugarska je naš značajan partner

Vesti 12. mar 201513:11 > 13:32
Tanjug/Tanja Valič

Predsednik Tomislav Nikolić izjavio je da je za Srbiju od ogromne važnosti da sa Bugarskom, kao značajnim partnerom, održi punu i nesmetanu saradnju i zahvalio Sofiji na podršci koju pruža Beogradu na putu ka EU.

Nikolić je zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Bugarske Rosenom Plevnelijevom, koji se nalazi u poseti Srbiji, naveo da su obe zemlje saglasne da je zajedničkim radom prošire saradnju i da, kako je rekao, „završimo započete projekte i osmislimo nove“.

Predsednik Srbije je istakao da mu je drago što je u bugarskom predsedniku našao pravog sagovornika i u tom smislu istakao spremnost za saradnju u mnogim oblastima, poput energetike, infrastrukture…

Predsednik Nikolić je rekao da postoji razumevanje i uzajamna želja za razvoj infrastrukture i izgradnje auto puta Niš-Sofija, čija će izgradnja, dodao je, trajno staviti dve zemlje na mapu najznačajnijih saobraćajnica u ovom delu sveta.

On je dodao da Srbiji bugarsku nacionalnu manjinu smatra svojevrsnim bogatstvom i zlatnom sponom koja dodatno povezuje dve zemlje.

Nikolić je još jednom zahvalio Plevnelijevu na podršci koju Bugarska pruža Srbiji na putu ka EU.

Plevnelijev: Balkan se oslobađa duha podela

TANJUG/Tanja Valić

Bugarski predsednik Rosen Plevnelijev izjavio je njegova zemlja podržava prijateljsku Srbiju na njenom putu evropskih integracija.

„Balkan se oslobađa duha podela, progres je vidljiv, i to je najblja osnova za produbljivanje saradnje između dve zemlje“, rekao je Plevnelijev na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Bugarski predsednik je naglasio da proces evropskih integracija zemalja na Balkanu predatavlja „istorijsku šansu“ za izgradnju stabilnog i prosperitetnog regiona, uprkos teškom nasleđu.

„Bliske istorijske sudbine nas zbližavaju a to je osnova za unaprednje odnosa“, rekao je Plevnelijev, dodavši da je početak pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji bio istorijski trenutak ne samo za Srbiju već za čitav region.

Pripremljen memorandum o saradnji

On je takođe rekao da je pripremljen Memorandum o saradnji dve zemlje na polju evropskih integracija.

Kako je istakao da je povezanost saobraćajne i energetske mreže, uključujući Koridor 10 i autopout Niš-Sofija, od strateškog značaja.

On je dodao da je Srbija ubrzala radove na izgradnji deonice na Koridoru 10 prema bugarskoj granici i da je danas dobio uveravanja da će ona krajem 2016. godine biti u funkciji.

„I Bugarska odgovorno radi, investirala je 350 miliona evra u deonicu Koridora 10 na bugarskoj teritoriji i ona će za nekoliko meseci biti u funkciji“, rekao je Plevnelijev, podsetivši i na druge projekte na unapređenju putne i železničke mreže na kojima se trenutno radi.

„Spremni smo za izgradnju Južnog toka“

Plevnelijev se osvrnuo i na projekat Južni tok, istakavši da njegova zemlja podržava njegovu realizaciju u skladu sa evropskim zakonodavstvom.

„Spremni smo za njegovu izgradnju u sljučaju da se EU i Rusija dogovore o evropskim zakonima“, dodao je Plevneliev.

Bugarski predsednik je rekao da je sa Nikolićem razgovarao i o položaju bugarske manjine u Srbiji, istakavši da je dobio uveravanja da će dve zemlje zajedno raditi, ukljucujući i pitanje nedostatka udžbenika.

Kako je dodao, Bugarska je spremna da podrži i preduzetništvo u graničnom pojasu.

On je ukazao i na saradnju na polju turizma, navodeći da Bugarsku na godišnjem nivou posećuje više od 300.000 srpskih turista , dodavši da postoji potencijal za poboljsanje u ovom sektoru.

Takođe, najavio je da će ove godine biti održana prva zajednička sednica dveju vlada.

Plevnelijeva dočekao Ivica Dačić

Bugarskog predsednika je na aerodromu NIkola Tesla jutros dočekao ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Predsedniku Bugarske potom je priređen svečani doček, uz vojne i državne počasti i intoniranje himni dve države.