Popov: Zaev treba da nam bude uzor, a mi pokazujemo zlovolju

Vesti 30. sep 201811:25 > 11:27
Podeli:
Izvor: N1/arhiva

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov očekuje da većina građana Makedonije na današnjem referendum podrži dogovor sa Grčkom koji bi, prema njegovoj oceni, trebalo da posluži kao uzor za rešavanje sporova u regionu. Umesto toga, država Srbija pokazuje zlovolju prema svom južnom susedu od dolaska Zorana Zaeva na vlast, ukazuje on.

Popov je za Novi dan TV N1 rekao da se nakon promene vlasti u Makedoniji očekivalo da se nastavi trend dobrosusedskih odnosa Beograda i Skoplja, ali da su srpske vlasti počele “čudno” da se ponašaju prema južnom susedu.

POVEZANE VESTI

“Umesto da je podržala proces normalizacije odnosa, što bi trebalo da bude naš interes da imamo stabilnog suseda, država je pokazala zlovolju prema novoj vlasti (u Makedoniji)”, naveo je Popov i podsetio da iz Beograda nije bilo nikakve reakcije na dogovor premijera Makedonije i Grčke – Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa – iako su čestitke stizale od brojnih visokih svetskih zvaničnika.

Popov je ocenio i da je poprilično neuobičajeno to što je bivši šef BIA Rade Bulatović postavljen za ambasadora Srbije u Skoplju i smatra da sama ta činjenica izaziva podozrivost.

“Mislim da je ovo prvi slučaj posle raspada Jugoslavije da se neko počeo državnički ponašati, ovde je to Zaev. To bi trebalo da bude uzor Srbiji kako zamrznuti konflikt može da se reši i da se odblokira proces evropskkih integracija. Mislim da je to jedan od razloga zlovolje, jer dosad je Vučić važio za lidera koji je faktor stabilnosti u regionu, a ulogu tu je, po svemu sudeći, preuzeo Zaev”, ocenio je Popov.

Ukoliko bi Srbija apsolvirala problem Kosova, dodao je Popov, otvorila bi se se ključna pitanja za građene, poput izgradnje i funkcionisanja institucija, građanskih prava i sloboda, a vlast, prema njegovoj oceni, i nije baš spremna da prave ustupke na tim poljima.

Popov očekuje i da će tesna većina građana Makedonije danas izaći na referendum, ali da će ubedljiva većina onih koji izađu podržati dogovor sa Grčkom. Rezultat referenduma, prema njegovim rečima, trebalo bi da bude putokaz poslanicima u Sobranju koji će glasati za promene ustava.

Arsovski: Ako dogovor ne prođe, slede vanredni izbori

Izvor : N1

U Novi dan se uključio i politički analitičar iz Skoplja Petar Arsovski koji takođe očekuje da će većina građana Makedonije koji izađu na referendum podržati dogovor sa Grčkom, ali dodaje i da ankete pokazuju da nije sigurno da će na birališta izaći zakonom propisanih 50 odsto plus jedan birača.

Arsovski ističe ipak da je referendum konsultativan i da njegov ishod nije obavezujuć, ali da bi ubedljivo izjašnjavanje građana za dogovor sa Grčkom trebalo da prebaci pritisak na partije u Sobranju da sprovedu ustavne promene.

Lider opozicione VMRO DPMNE rekao je da će slušati volju naroda, podseća Arsovski i ukazuje da prve brojke pokazuju da je odnos 5:1 u korist dogovora sa Grčkom.

Ukoliko se ustavne promene pak ne sprovedu u Sobranju, Arsovski očekuje da će zemlja upasti u novu političku krizu koja će rezultirati vanrednim parlamentarnim izborima na kojima bi partije izašle praktično u dva bloka – one koje su za dogovor sa Grčkom i one koje su protiv.

Partije koje podržavaju promenu imena države tvrde da će se time otvoriti vrata članstvu u EU i NATO, dok one koje se protive ne govore jasno šta je plan B – pokušaj da se u EU i NATO uđe bez dogovora sa Grčkom ili potraga za novim saveznicima na Istoku, dodaje Arsovski.

Podseća i da najveća opoziciona stranka VMRO DPMNE stoji iza projekta “Skoplje 2014” i stvaranja nacionalnog mita da Makedonci potiču od antičkih Helena.

“Ovaj dogovor afirmiše makedonski identitet kao slovesnki i odbacuje ovaj antički. To je mit kojeg oniu ne žele da se odreknu, cela njihova ideologija se zasniva na tome da su se Makedonci u evoluciji pojavili pre ameba”, konstatovao je Arsovski.

U Makedoniji se danas održava referendum na kojem građani odlučuju da li su za to da njihova zemlja promeni ime u Severna Makedonija, što je uslov za evroatlantske integracije.