Vučić: Potezima Prištine ugrožen mir, pogaženi sporazumi

Vesti 29. sep 201821:21 > 23:35
Tanjug/Tanja Valič

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je potezima Prištine i ulaskom specijalnih jedinica na sever Kosova ugrožen i napadnut mir.

„Po treći put u poslednjih nekoliko meseci, na apsolutno neprimeren način ugrožen je mir od strane prištinskih vlasti, pokušano je da se od Srbije dobije odgovor koji bi mogli da iskoriste s delom međunarodne zajednice za dalju satanizaciju naše zemlje. Neki su se trudili, pre svega međunarodni faktori i deo prištinskih i srpskih medija da stvari banalizuju, da predstave kao šetnju i kafu, kao malo su se šetali s dugim cevima i neke ljude maltretirali“, kae Vučić.

POVEZANE VESTI:

On je dodao da je albanska strana prekršila više sporazuma – Briselski sporazum, Sporazum o slobodi kretanja, Rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Vojno-tehnički sporazum.

Vučić je dodao da je na jezero Gazivode otišlo između 110 i 130 pripadnika specijalne jedinice policije Kosova, da su svi bili Albanci, kao i da niko nije kontaktirao regionalnog komandira za Sever, koji je Srbin.

„Danas su bez prava i suprotno dogovoru u Briselu, pokušali su na svaki način da pokažu da ih sporazumi ne obavezuju i da za to imaju podršku svojih zapadnih saveznika. U operaciji u kojoj je učestvovalo između 110 i 130 pripadnika specijalnih snaga, svi naoružani dugim cevima, zauzeli su pristupne saobraćajnice, sve objekte u blizini obale jezera Gazivode, maltretirali više osoba, četiri osobe privodili i zadržavali, a da nisu imali razloga ni pravo. Oni nemaju šta da traže na severu s dugim cevima“, istakao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da je u 12.38 cela Srbija znala da su kosovski specijalci upali u Centar za razvoj sporta na jezeru Gazivode, a da je u 13.55 KFOR naveo da nema informacije o upadu pripadnika specijalne policije.

„Oni su, koliko smo uspeli da prebrojimo, imali 12 snajperista na brdima okolo, oko 90 policajaca do zuba naoružanih, imali su i one u rezervi koji su bili spremni da intervenišu“.

Vučić je upitao da li sporazumi u Briselu vrede koliko traje konferencija za novinare.

„Da li to znači da će da imaju još akcija u kojima će da provociraju Srbe, danas se videlo da srpska suza nema roditelja, da moramo sami da brinemo, da naš narod nema na koga da se osloni, osim na sebe i svoju državu“.

On je pozvao Srbe da budu mirni, i zamolio stanovnike Zubinog potoka da napuste barikade.

„Molim ih da i u buduće uvek pitaju svoju državu Srbiju, da razgovaraju sa nama i da se ponašamo dostojanstveno, ozbiljno i odgovorno“, rekao je Vučić.  

On je rekao i da ga mnogi pitaju zbog čega nije hteo da se sastane sa Tačijem u Briselu i zašto nije išao na generalnu skupštinu UN u Njujorku, i ponovio da je njegovo pitanje: „O čemu da razgovaramo“.

Tražiću od Putina podršku u međunarodnim forumima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će od predsednika Rusije Vladimira Putina, tokom predstojećeg susreta, tražiti podršku u svim međunarodnim forumima. On je kazao da je Srbija danas o dešavanjima na severu Kosova obavestila i ambasadore Rusije i SAD. 

„Ja ću imati sastanak sa Putinom i razgovaraćemo o svim važnim pitanjima, naravno o Kosovu. Tražiću podršku Putina u svim međunarodnim forumima“, rekao je Vučić.

Upitan da li će od Putina tražiti da se ruska vojska umeša kao u Siriji, Vučić je rekao da bi voleo da Srbija bude mirna zemlja uspešne ekonomije i zemlja budućnosti. 

„Ne bih voleo da se veliki i ratni sukobi odigravaju na našoj teritoriji“, rekao je Vučić.

On je dodao da su „neki“ znali šta će danas da se dogodi na severu Kosova, ali da ne može da iznosi sve detalje.

„Jasno mi je po javljanju i nejavljanju ko je mogao da zna, a ko ne“, rekao je Vučić.