Novi dan o referendumu u Makedoniji

Vesti 29. sep 201819:51 > 19:58
N1

U Novom danu u nedelju uživo smo u Skoplju, gde se održava referendum o promeni imena. Gost teme jutra biće direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov.

U Makedoniji se održava referendum o promeni imena države. Već danas prvi se izjašnjavaju Makedonci koji žive u inostranstvu, oni koji su na izdržavanju zatvorske kazne i oni koji iz zdravstvenih razloga ne mogu da dođu sutra na birališta. Građani će se izjašnjavati o pitanju: „Da li ste za članstvo u EU-u i NATO-u prihvatanjem sporazuma Makedonije i Grčke?“ Sporazum predviđa promenu ustavnog imena države u Republika Severna Makedonija. Ove izbore, prati više posmatrača iz zemlje i inostranstva, nego na bilo kojim dosadašnjim izborima u toj zemlji.

U temi jutra uživo smo u Skoplju gde razgovaramo sa političkim analitičarem, a za Novi dan govori i direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov.  

Tokom prethodnih nedelja mogli smo da vidimo bilborde i televizijske spotove u kojima najmlađi poručuju da ne žele da budu nezaposleni kada porastu, kao i da ne žele da napuste Srbiju, bio je to uvod u kampanju „Budimo pametni“. O čemu je tačno reč u Novom danu objašnjava Miloš Nešović, menadžer za komunikacije Inicijative Digitalna Srbija.  

Šta je ekonomija hrane? Čemu služi? Srbija od ove školske godine dobija već drugu generaciju studenata, koji se obrazuju da postanu budući šefovi kuhinja i menadžeri hotela, za koje neće biti tajni od procesa gajenja hrane, čuvanja, selekcije i kulture konzumiranja. Profesorka Nataša KIlibarda sa Univerziteta Singidunum je naša gošća.

Četvrti Avent festival dojenja zakazan je za petak 5. oktobar. Pokrovitelji su Dom zdravlja „Voždovac“ i Telefonsko savetovalište „Halo beba“, a posetioci će od stručnjaka, pre svega doktora, moći da saznaju sve što ih interesuje u vezi sa ovom temom. Naša gošća, koja će nam reći detalje je, Aleksandra Bogdanović, direktorka Dečjeg sajta i organizatorka ovog festivala.