Vuk Jeremić: O Kosovu, u ime Srbije, pregovara Toni Bler

Vesti 29. sep 201810:16 > 10:18
N1

Predsednik Narodne stranke i nekadašnji predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić kaže da se u ovom trenutku dešava najhazardniji taktički manevar po pitanju Kosova, da se diskutuje o razgraničenju, a da u ime Srbije pregovara Toni Bler. Tvrdi da razgraničenje znači da delovi tzv. Preševske doline pripadnu Kosovu, a neki delovi severa Srbiji.

Prema njegovom mišljenju, deo tog plana je i davanje stolice Kosovu u UN.

Jeremić je, gostujući u Novom danu, a na pitanje u kom svojstvu je bio u UN, rekao da ima poziv, kao bivši predsednik, za svako zasedanje Generalne skupštine.

POVEZANE VESTI

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da su, osim kosovskih zvaničnika, u Njujorku i opozionari koji pokušavaju da „uhvate što više zvaničnika da se fotografišu sa njima“ i to „iskoriste za ličnu promociju“.

Mislim da je premijerkina izjava bila neprimerena šefu delegacije Srbije, nije istina da sam ja jurio po hodnicima, rekao je na to Jeremić. Ocenio je da je „negativna i agresivna poruka, koju je premijerka uputila opoziciji“, nešto što se ne radi.

On je naveo da se u Njujorku video sa brojnim zvaničnicima i da su ga sagovornici pitali zašto nema predsednika Srbije Aleksandra Vučića. „U normalnim okolnostima šef Vlade bi bio adekvatan predstavnik, ali u svetu se zna da je samo jedan čovek zaista na vlasti u Srbiji i da je on odlučio da se ne pojavi na zasedanju“.

Osvrćući se na govor premijerke Brnabić u UN, Jeremić ističe da se svaka izgovorena, ali i neizgovorena reč za tom govornicom meri. Dodaje da je ovo prvi put da šef delegacije Srbije u govoru ne pomene Rezoluciju 1244, da se ne zahvali zemljama koje priznaju suverenitet i teritorijalni integritet zemlje, koje nisu priznale Kosovo. Ističe da se u svom govoru premijerka nije osvrnula ni na problem s formiranjem kosovskih bezbednostih snaga – da je to ruski ministar je pomenuo, a premijerka Srbije nije.

„Vi ne možete za govornicom UN odustajati od platforme sa kojom krećete u pregovore… Smatra se da ste tu kartu sklonili sa stola“, navodi. Premijerka je pomenula samo ZSO, a to nije jedini interes na KiM, dodaje gost N1. „Mogla je da pomene i privredne subjekte i imovinu koja je u velikoj meri uzurpirana na Kosovu… Ona nije pomenula srpsko kulturno nasleđe!“

Vuk Jeremić se osvrnuo i na to što je, kako kaže, tokom trajanja zasedanja Generalne skupštine, predsednik SNS kroz krokodilske suze rekao da je njegova politika poražena, i za to optužio delove crkve, opozicije, i nevladinih organizacija. „Ovoga trenutka najhazardniji taktički manevar po pitanju Kosova se dešava… Razgraničenje se diskutuje više nego ikad i u ovom trenutku, u ime Srbije, sa najvišim zvaničnicima moćnih država sveta, u ime Srbije, ponoviću, pregovara Toni Bler“.

Na pitanje kako to zna, odgovorio je da mu je to reklo više sagovornika, među kojim asu pojedini iz Evrope, a koji znaju da se Toni Bler prošle nedelje sastao s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i upravo o tome s njom govorio, odnosno, kako kaže Jeremić – pokušao da omekša njen stav o razgraničenju. „Razgovarao je i sa visokim francuskim zvaničnicima, a sledeće nedelje ima važne sastanke u Vašingtonu, po dogovoru sa Aleksandrom Vučićem napravljenim prve nedelje jula u Beogradu“, tvrdi Jeremić.

Na pitanje, odakle mu dokazi za tvrdnje koje iznosi, Jeremić je naveo da je to napisao na Tviteru i rekao pre 10 dana na jednoj televiziji, a da niko nije reagoavao, iako vlast vrlo promptno reaguje na svaku izjavu iz opozicije. Dokaz da tu ima nečega je to što o tome ne govorim prvi put, a da me niko ne demantuje ni iz vlasti, a ni Toni Bler, navodi.

„Očekujem da neko iz vlasti to demantuje, konkretno Aleksandar Vučić, jer je on jedini u kontaktu sa Tonijem Blerom po tom pitanju. Toni Bler se ovim stvarima ne bavi ovim iz altruizma… Bler stvari ne radi za džabe i ja sada pitam da li je Toni Bler plaćen za tako nešto i ko ga je platio… Nisu ga platili iz budžeta, ali neko ga plaća“, naveo je Jeremjić koji pita i kakvu je vrstu koristi  od ddržave Srbije dobio taj ko ga plaća.

Lider Narodne stranke kaže da je Bler plaćen za to od izvora s Bliskog istoka. Na pitanje ko su ljudi koji su mu rekli te informacije, Jeremić navodi da se radi o ozbiljnim i visokopozicioniranim zvaničnicima, koji su pitali da li je moguće da je Srbija baš izabrala Tonija Blera, jer je, podseća, imao specifično angažovanje 1999. baš po pitanju Kosova.

Jeremić kaže da se u hodnicima UN priča i o cifri, i navodi da je čuo da se radi o 150.000 dolara mesečno, a da mu sledi i nagrada ukoliko uspe da „ispregovara razgraničenje“.

„Razgraničenje znači precrtati granicu Srbije, da delovi onoga što Albanci zovu Preševska dolina pripadnu Kosovu, a eventualni delovi severa pripadnu Srbiji“, tvrdi Jeremić.

Ako precrtate granicu i stavite potpis na korekciju teritorije svoje zemlje, time bi se napravio ozbiljan presedan, navodi lider Narodne stranke koji dodaje da onda to znači da nema razloga da neko drugi, na drugom delu teritorije, ne bi tražio to isto sa istim obrazložrenjem – da nam je potrebno razgraničenje između dve etničke zajendice. 

Postoji objektivno velika opasnost da, u roku od nekoliko godina od razgraničenja i davanja stolice Kosovu u UN, nećemo imati dve albanske države, nego jednu, kaže gost N1. Kako je rekao, davanje stolice Kosovu u UN je korak ka formiranju Velike Albanije.

„U izvoz oružja uključen otac ministra Stefanovića“

Jeremić je rekao da ga je jedan od sagovornika sa Bliskog istoka u UN me pitao šta se dešava sa srpskim izvozom oružja, jer puške iz Srbije završavaju u Jemenu u Siriji.

Jeremić tvrdi da je direktno uključen u izoz tog oružja „otac ministra unutrašnjih poslova, Branko Stefanović, preko firme GIM čiji je vlasnik Goran Todorović i koja je poslednjih 20 meseci izvezla 67 miliona dolara oružja u Saudijsku Arabiju“. Za taj izvoz su date izvozne dozvole, između ostalog njih daje i MUP, dodaje. „Otac ministra unutrašnjih poslova je blizak partner Goranu Todoroviću i to se vidi u APR, formirali su zajedničku firmu Unibg“, dodao je. Upitao je, kako je rekao – u nadi da će dobiti odgovore, da li je to istina, da li se taj transport vrši preko niškog i beogradskog aerodroma na vojne aerodrome Emirata i Saudijske Arabije, koji se nalaze na granici Jemena i Sirije, avionima zemalja bivšeg SSSR. Upitao je i da li možda ima konflikta interesa, s obzirom da je otac ministra u pitanju.

Upitan o tviter-raspravi i o pitanju premijerke o novcu iz Katara, negira da ga je dobio. „Način na koji se premijerka obraća, čak i u Njujorku sa bedžom šefa delegacije Srbije, obraćajući se opozicionim akterima, je tako neprimerena“, zaključuje.