Koje su glavne poruke premijerkinog govora u UN

Vesti 28. sep 201818:13 > 18:15
REUTERS/Eduardo Munoz

Predsednica Vlade Ana Brnabić, u govoru na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, izjavila je da će Srbija ostati privržena pronalaženju kompromisa "ma koliko da je dijalog sa Prištinom težak i ponekad beznadežan". Dodaje da je za napredak dijaloga potrebna podrška međunarodne zajednice.

Analitičari, međutim, ističu da obe strane u dijalogu – i Beograd i Priština – drugačije gledaju na to šta kompromis predstavlja.

U obraćanju na Generalnoj debati, u govoru koji je, kako je isticala, sama pisala, Ana Brnabić navela je da je Srbija posvećena miru i ponaša se, kako kaže, „kao odrasla“.

„Potpisali smo Briselski sporazum pre pet godina i sproveli ga. Priština i dalje nije sprovela ni jednu jedinu stvar iz njega. Nastavićemo da insistiramo na punom sprovođenju Briselskog sporazuma i stvaranju Zajednice srpskih opština… I dalje ćemo da budemo tolerantni i strpljivi. Koliko kog težak bio, a težak jeste; koliko god izazovan bio, a izazovan jeste… Koliko ponekad beznadežan i besmislen dijalog sa Prištinom izgleda, ostaćemo privrženi pronalaženju kompromisa koji će omogućiti održivi mir, prosperitet i svetliju budućnost za sve ljude u regionu“, pručila je premijerka Brnabić.

POVEZANE VESTI

Predsednica Vlade navela je da Srbija nastoji da zatvori Pandorinu kutiju otvorenu pre 10 godina kada su vlasti u Prištini proglasile jednostranu nezavisnost.

„Srbija će nastaviti da demonstrira spremnost za kompromis, što je daleko od lakog. Ali, u tome nam treba i druga strana, koja je politički hrabra, odgovorna, posvećena i vredna poverenja. To do sada nije bio slučaj. Zato tražim od međunardne zajednice da nastavi da podržava napore koje Srbija inicira. Da postignemo progres u dijalogu, treba nam bezrezevna i stalna podrška međunarodne zajednice“, rekla je Brnabićeva.

Gostujući u Novom danu, doktorand Fakulteta političkih nauka Boban Stojanović ocenio je da izlaganje predsednice Vlade pokazuje da je stav Srbije samo da izvuče formiranje Zajednice srpskih opština. „Ana Brnabić govori isključivo o ZSO. Mislim da ni u jednom momentu nije rekla da je Kosovo deo Srbije, niti je spomenula Rezoluciju 1244, nije pominjala ni nezavisno Kosovo. Međutim, mnogo više je pominjala to nego da je Kosovo deo Srbije, tako da iz njenog govora meni deluje da je sada taj kompromis, rešenje, mir šta god – u stvari to da mi dobijemo ZSO“.

U dijalogu Beograda i Prištine, kako navodi novinar Milan Mišić, reč razgraničenje samo je kratkotrajno zamenila reč kompromis, ali dve strane različito vide šta on podrazumeva.

„Po mom uverenju, na osnovu svega što je dosad izgovoreno, kompromis podrazumeva da formalno ne priznamo Kosovo, da dobijemo deo teritorije kao maksimalni zahtev, sever Kosova, i da time sebi otvorimo vrata ka EU“, navodi Mišić.

Povoljan ishod referenduma u Makedoniji i nastavak dijaloga Beograda i Priština za Brisel su spoljnopolitički prioriteti i visoka predstavnica Federika Mogerini ulaže napore da se dijalog očuva, iako za sada nema naznaka kada bi on mogao biti nastavljen navodi agencija Beta pozivajući se na izvore u Savetu ministara i Evropskom savetu.

Oni su naglasili da je Mogerini na sastanku u UN-u sa zvaničnicima Zapadnog Balkana predočila da su ključ za stabilnost regiona saradnja i nastavak dijaloga Beograd – Priština.