Radikali brane antifašizam: Dižete spomenik i zločincima

Vesti 28. sep. 201817:41 > 17:44
Podeli:
Izvor: N1

Novi Sad dobija spomenik nevinim žrtvama iz 1944. i 1945. godine. Tu je odluku, na inicijativu Saveza vojvođanskih Mađara, krajem avgusta donela Gradska skupština, što je u delu javnosti izazvalo burne reakcije.

Novosadsku vlast istoričari i deo opozicije optužuju za prekrajanje istorije i amnestiranje osuđenih zločinaca koji su sarađivali sa fašistima i učestvovali u Novosadskoj raciji – najtežem zločinu koji taj grad pamti.

Za razliku od prošle sednice, kada je odbornik POKS-a s kokardom na glavi izjednačio fašizam i komunizam, ovog puta u prvom planu je bila neobična uloga radikala – kao jedine stranke koja je u skupštinskoj sali branila antifašizam.

„Gospodo, vi ste pre mesec dana na sednici Skupštine grada doneli jednu skandaloznu odluku kojom se na perfidan i podmukao način vrši revizija istorijskih činjenica i od osvedočenih i pravosnažno osuđenih krvnika i dželata, ratnih zločinaca, prave žrtve“, naveo je Đurađ Jakšić iz SRS.

Tražili su da Skupština raspravlja o poništavanju odluke, ali to nije prošlo. Iako na prošloj sednici Liga socijaldemokrata Vojvodine i SPS, kao deo vladajuće većine, nisu podržali podizanje spomenika, ovog puta samo je SPS podržao inicijativu radikala. Dakle, spomenik nevinim žrtvama iz ’44. i ’45. će se graditi.

„Ko su te nevine žrtve? Moj komšija Stanoje. Deda mi je pričao da su ga fašisti ubili, a išao je po hleb. On je nevina žrtva iz ’44“, kaže Srđan Kružević, zamenik gradonačelnika Novog Sada.

Na konstataciju da je inicijator, Savez vojvođanskih Mađara, obrazložio kako je reč o žrtvama iz perioda posle oslobođenja Novog Sada, odnosno posle 23. oktobra ’44, zamenik gradonačelnika odgovara:

„Spomenik se podiže nevinim žrtvama ’44. i ’45. godine. Da li neko misli da je to posle 23. ili pre 23. oktobra ne bih ulazio u to“.

„Peter Kovač je na spisku ovih, pod znacima navoda nevinih žrtava. Peter Kovač je čovek koji je učestvovao u racijama u Čurugu. Vi znate da je u Čurugu stradalo 1800 ljudi“, rekao je na to Jakšić.

Na spisku koji su odbornici dobili od SVM-a su, kaže, i policajci, članovi takozvanih „Njilaša“, pa i general major mađarske vojske. Na drugom spisku, onom na Keju žrtava racije, pobrojane su njihove žrtve. Zvanično, njih više od 1300.

Mađarske trupe ušle su u Novi Sad 1941, a grad je oslobođen tri godine kasnije.

SVM je tražio spomenik za žrtve koje su ubijene tada u navodnoj partizanskoj odmazdi. Sličan su 2013. u Čurugu zajedno otkrili tadašnji predsednici Srbije i Mađarske, a još jedan postoji na severu Bačke. Za istoričara Milivoja Bešlina, to je pogrešno.

„Većina onih koji su stradali u borbi sa, budimo realni, jugoslovenskim partizanima, nisu bili nevini. Te žrtve su većinom žrtve koje su bile ili okupacione snage ili kolaboracionisti sa fašizmom“, navodi Bešlin.

To je, uz nedavno odbijanje da u značajne datume za Vojvodinu uvrste 31. jul 1945. kada je formirana autonomna pokrajina, po Bešlinovim rečima, jasno skretanje pokrajinske i gradske vlasti u „anti-antifašizam“.