Stojanović o govoru Brnabić: Kompromis – da dobijemo ZSO

Vesti 28. sep 201809:40 > 09:41
Izvor: N1

Doktorand Fakulteta političkih nauka Boban Stojanović ocenio je da deo govora, koji se ticao Kosova, premijerke Srbije Ane Brnabić na Generalnoj debati 73. zasedanja Generalne skupštine UN pokazuje da je "stav Srbije samo da izvuče formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO)".

„To je nešto što je malo drugačije u odnosu na ono što smo imali do sada“, rekao je on gostujući u Novom danu.

Dodaje da je premijerkin govor „izgledao kao da je problem s Kosovom počeo 2008. godine“, a on ocenjuje da je „sve što se danas dešava nastalo mnogo pre toga“.

Stojanović ističe tri momenta kao indikativna, a kao prvi navodi to što ministar spoljnih poslova Ivica Dačić „i dalje različito igra od Brnabić“.

„Ide i lobira po zemljama trećeg sveta, kod delegacija zemalja koje nemaju nikakvog uticaja u međunarodnim odnosima. Drugo, Brnabić govori isključivo o ZSO, mislim da ni u jednom momentu nije rekla da je Kosovo deo Srbije niti spomenula Rezoluciju 1244, nije pominjala ni nezavisno Kosovo. Iz njenog govora mi deluje da je taj kompromis, rešenje, mir… da mi dobijemo ZSO“, smatra on.

Kao treće Stojanović ističe to što predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije bio u Njujorku.

„Svi znamo da je on jedina osoba koja pregovara, verovatno jedina osoba koja ima informacije, a svi znamo da je on jedina osoba koja odlučuje. Tako da ako posmatramo ulogu srpske strane i šta je tamo trebalo da se uradi, treba da krenemo od toga zašto jedini pregovarač nije tamo“, kaže Stojanović.

Činjenicu da Vučić nije otišao u Njujork, kao i izajvu da je njegova politika o Kosovu doživela poraz, Stojanović vidi kao „traženje vremena i odlaganje nekih rešenja“.

„Mislim da nije otišao u Njujork zato što je planirano da se nešto uradi do kraja ove godine, eventualno početkom naredne. On sad pokušava da dobije na vremenu, poslao je Anu i Ivicu kao izaslanike iako sa njima niko verovatno ne želi da priča o Kosovu jer znaju svi međunarodni subjekti ko u Srbiji donosi odluke“, rekao je Stojanović

N1

Komentarišući govor Brnabić u UN, novinar i spoljnopolitički komentator Milan Mišić je ocenio da je on bio „politički korektan“ i da u suštini nema novih poruka.

„Svi smo za dijalog i za mir, to je u redu. To tako traje godinama, ali opipljivih rezultata nema, pa čak i tamo gde se u jednom momentu učini da je nešto konkretno postignuto – kao što je sporazum o ZSO iz 2013. – pokazuje se da nije vrabac u ruci nego golub na visokoj grani“, rekao je Mišić.

On ocenjuje da je problem u dijalogu Beograda i Prištine jeste između ostalog sama Evropska unija koja nema jedinstven stav.

„Posledica je da nema nikavog predloga na stolu koji bi se doterivao i gde bi se tražio prostor za kompromis. Kompromis je samo kratkotrajno zamenila reč razgraničenje“, navodi on.

Mišić smatra da dve strane u dijalogu različito doživljaju šta znači kompromis.

„Po mom uverenju, na osnovu svega što je dosad izgovoreno, kompromis podrazumeva da formalno ne priznamo Kosovo, da dobijemo deo teritorije kao maksimalni zahtev, sever Kosova, i da time sebi otvorimo vrata ka EU“, kaže Mišić.

Dodaje da je, s druge strane, primarni interes Kosova da obezbede puni suverenitet u granicama nekadašnje autonomne pokrajine SFRJ i da im se otvore vrata za ulazak u sve međunarodne institucije.

„Gde je sad tu tačka susreta? Ostaje da se vidi, pri čemu treba imati u vidu da ono što govore pregovarači nije uvek i ono što oni zaista žele s obzirom na eventualnu poliitčku cenu kompromisa u čemu god se on sastojao“, navodi Mišić.

Pogledajte snimak celog gostovanja: