Brnabić u UN: Posvećeni miru, potrebna međunarodna podrška

Vesti 28. sep 201807:23 > 07:28
Podeli:
Izvor: Tanjug / AP, Frank Franklin II

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u Njujorku da će Srbija ostati privržena pronalaženju kompromisa "ma koliko da je dijalog sa Prištinom težak i ponekad beznadežan" i dodala da je za napredak dijaloga potrebna podrška međunarodne zajednice.

Brnabić je u govoru na Generalnoj debati 73. zasedanja Generalne skupštine UN rekla da je kompromis neophodan da bi se obezbedio mir i prosperitet za sve u regionu, dodajući da je Srbija posvećena miru i da se „ponaša kao odrasla“.  

POVEZANE VESTI

„Srbija će i dalje iskazivati spremnost na kompromis, što nije nimalo lako, ali joj je za to potreban partner, politički hrabar, posvećen i pouzdan, a to do sada nije bio slučaj“, rekla je premijerka i dodala da je za napredak dijaloga potrebna „čvrsta podrška međunarodne zajednice“.  

Prema njenim rečima, Srbija će insistriati na primeni Briselskog sporazuma i uspostavljanju Zajednica srpskih opština, dodajući da će dalje biti tolerantna i srtrpljiva.  

Brnabić je rekla da je strateški cilj zemlje da se priključi Evropskoj uniji (EU) i dodala da Srbija želi da bude deo EU jer je njena osnovna vrednost mir.  

„To nije ni privreda, ni trgovina, niti veće tržiste. To je mir… Želimo i imamo potrebu da budemo deo EU da bi bilo održivog mira, a s njim i stabilnost i prosperitet na Balkanu, nemirnom regionu sveta koji je bio poznat kao bure baruta Evrope“, rekla je ona u govoru.  

Brnabić je dodala da su izuzetno važni i regionalna saradnja i stabilnost. U regionu, kako je navela, poznatom po „nabujalim emocijama i žrtvovanju“, Srbija se trudi da bude razumnija, pragmatičnija i „ponosna na svoje pobede, a ne poraze“.  

Premijerka Srbije je rekla da je ponosna i na ono što je Srbija uradila protekle četiri godine, a kao uspehe je navela, između ostalih, makroekonomsku stabilnost i prepolovljenu nezaposlenost.  

Najavila je i da će se raditi na jačanju vladavine prava, reformi pravosuđa i izgradnji institucija za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, a da će prioriteti biti i ulaganje u obrazovanje i mlade.  

Premijerka je rekla da Srbija iako mala zemlja može da igra važnu ulogu i u razvoju digitalnih tehnologija u budućnosti.