Brnabić: Ogroman pomak u odnosu SAD prema Srbiji

Vesti 27. sep 201819:41 > 20:48
Podeli:
Izvor: Tanjug/screenshot

Srpska premijerka Ana Brnabić ocenila je u Njujorku da u američkoj politici prema Srbiji više nema "crvenih linija", što je ogroman pomak koji je donedavno bio nezamisliv.

„Čini mi se da u američkoj politici prema Srbiji više nema crvenih linija i to je najveći mogući pomak koji nije bio zamisliv do pre osam, devet meseci. Izražavamo veliku zahvalnost svim ljudima u administraciji predsednika Trampa“, navela je Brnabić za RTS u Njujorku, gde učestvuje na zasedanju Generalne skupštine UN.

Ona je kazala da će pitanje Kosova biti centralna tema u njenom predstojećem razgovoru s pomoćnikom američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom.

„Srbija daje sve od sebe, Srbija se u dijalogu s Prištinom ponaša odgovorno, hrabro, pametno, a čini mi se da Priština nema nijednu od tih osobina“, rekla je predsednica Vlade Srbije.

Brnabić je navela da će u noćašnjem govoru Generalnoj skupštini UN predstaviti „sve reforme koje je Srbija sprovela u prethodne četiri godine“ i dodala da će govoriti o regionalnoj stabilnosti, evropskim integracijama, digitalizaciji, podršci obrazovanju i mladim ljudima u Srbiji, kao i o Kosovu.

„Kosovo je nezaobilazna tema, ono što je urađeno pre 10 godina (priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova) nije fer prema Srbiji i nije u skladu s međunarodnim pravom. Mi želimo kompromis, jer želimo mir i stabilnost“, rekla je srpska premijerka.

Ona se osvrnula i na svoj sastanak s američkim ministrom trgovine Vilburom Rosom, rekavši da je veoma važno što je inicijativa za susret došla od samog Rosa.

Navela je da je s njim razgovarala o kompanijama Behtel, Majkrosft, En-Si-Ar, Orakl, Motorola i drugim firmama koje posluju u Srbiji.

„Razgovaramo o dolasku Behtela u Srbiju već nekoliko meseci, ali moramo da budemo obazrivi i odgovorni prema novcu poreskih obveznika. Očekujemo dobru ponudu od tako velike i značajne firme“, kazala je Brnabić.

Brnabić zahvalila Rosu zbog promene odnosa SAD prema Srbiji

Izvor : Tanjug/Vlada Republike Srbije/Kancelarija za saradnju s medijima

Predsednica Vlade Ana Brnabić sastala se u Njujorku sa sekretarom SAD za trgovinu Vilburom Rosom i zahvalila američkoj administraciji zbog promene odnosa SAD prema Srbiji, saopštila je Vlada u Beogradu.

Brnabić i Ros su razgovarali o ekonomskoj saradnji, a premijerka je istakla da je za Srbiju veoma značajna investicija kompanije „NCR“, jer su, kako je saopšteno, ta kompanija i „Majkrosoft“ važni za privredni i tehnološki razvoj Srbije, gde su SAD jedan od najvećih stranih investitora.

Premijerka je naglasila da je potpisan državni ugovor o nabavci „Orakl“ hardvera i licenci, čime je Srbija postala prva zemlja Srednje i Istočne Evrope, a druga u Evropi, posle Velike Britanije, koja je uspostavila „Državnu Orakl Klaud infrastrukturu“, važnu za dalji razvoj elektronske uprave.

U razgovoru o Kosovu, predsednica vlade je zahvalila zbog promene stava američke administracije u odnosu prema Srbiji.

„Jako je važno što je ova administracija spremna da čuje stavove Srbije“, rekla je ona i istakla da je „američka podrška značajna, jer je potrebno da Priština prihvati kompromis, koji je važan zbog svih građana koji žive na Kosovu“.

Na sastanku Brnabić-Ros je bio i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i rekao da je najvažnije da Albanci na Kosovu „shvate da treba da prihvate kompromis, jer su ranije smatrali da nema nikakve potrebe da se razgovara i dogovara sa Srbima“, piše u saopštenju.

„Situacija se sada promenila, vi ste naš saveznik i prijatelj, što pomaže nastavak dijaloga“, rekao je Dačić američkom ministru Rosu.

Saopšteno je da je Brnabić rekla da bi „i srpski zvaničnici i građani Srbije želeli da američki predsednik Donald Tramp poseti Srbiju“.

U razgovoru sa Rosom, Brnabić se osvrnula na svečano obeležavanje 100 godina od podizanja državne zastave Srbije iznad Bele kuće i istakla da je to važan trenutak za dalji razvoj bilateralnih odnosa.

Američki sekretar za trgovinu Ros je rekao da je njegova nedavna poseta Beogradu bila uspešna, a dogovorili su se da on ponovo poseti Srbiju.

U saopštenju piše i da je premijerka rekla da su ciljevi njene vlade dugoročno održiv ekonomski rast, stabilnost javnih finansija i investicije u razvojne projekte.

„Najvažnije nam je da vodimo odgovornu ekonomsku politiku, što je započela prethodna vlada predvođena Aleksandrom Vučićem“, naglasila je Brnabić.

Dačić razgovarao s drugim ministrima spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je u Njujorku, na marginama zasedanja Generalne skupštine UN, imao odvojene susrete sa šefovima diplomatija Libana, Kirgistana, Dominikanske Republike i Grenade o bilateralnoj saradnji i međunarodnim političkim i ekonomskim pitanjima. 

Sa ministrom spoljnih poslova Libana Žibranom Basilom Dačić je razgovarao o političkim, ekonomskim i bezbednosnim pitanjima Zapadnog Balkana i Bliskog istoka, o razvoju ekonomske saradnje dve zemlje i unapređenju razvoja turizma, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova. 

Dačić i ministar spoljnih poslova Kirgistana Erlan Abdildajev ocenili su da su bilateralni odnosi „na izuzetno visokom nivou“ i dogovorili dalju koordinaciju zajedničkih aktivnosti i pružanje uzajamne podrške, navodi se u saopštenju. 

U razgovoru ministra spoljnih poslova Dominikanske Republike Migela Vargasa Maldonada i Dačića ocenjeno je da postoji volja za unapređenje saradnje u svim oblastima. Kako se navodi, Dačić i Maldonado su potpisali Memorandum o saradnji ministarstava spoljnih poslova dve zemlje. 

Ministar spoljnih poslova Grenade Piter Dejvid i šef srpske diplomatije zaključili su da između dve zemlje postoji potencijal za unapređenje saradnje u brojnim oblastima, dodaje se u saopštenju. 

Kako se navodi, Dejvid je detaljno upoznao Dačića o potencijalima za razvoj Granade, ali i o potrebama te zemlje u oblastima obrazovanja i poljoprivrede.