Ministarstvo: Kontraefekat izveštavanja o vršnjačkom nasilju

Vesti 26. sep 201812:34 > 12:38
Podeli:
Izvor: N1

Ministarstvo prosvete apelovalo je na roditelje da prijave svaki slučaj vršnjačkog nasilja nadležnima u školi koju dete pohadja, poštujući jasno propisane procedure. Kako se navodi u saopštenju tog ministarstva, tako će biti omogućeno da zaposleni i stručni timovi što pre reaguju, zaštite dete i pomognu u rešavanju problema.

„Od škola očekujemo da efikasno i stručno reaguju, u skladu sa propisima i svojom ulogom“, navodi se u apelu.

Povod za apel Ministarstva je slučaj vršnjačkog nasilja u školi u Zemunu, u kojoj je jedan dečak promenio odeljenje nakon što je godinu dana trpeo nasilje vršnjaka iz odeljenja.

Nakon gostovanja deteta i njegove majke D.D. na televiziji, tokom koga su tri dečaka označeni kao nasilnici, ti dečaci su pretpreli nasilje.

Njih su, u poslednjih nedelju dana, dva puta napala druga deca u „želji da zaštite druga“ koji se pojavio na televiziji.

Roditelje trojice dečaka su se, u skladu sa procedurama, javili direktorki Osnovne škole „Rade Končar“ i Ministarstvu prosvete, koji su sada angažovani na rešavanju tog problema.

U apelu se navodi da „neprofesionalno i neetičko ponašanje“ uredništva i novinara pojedinih medija, koji su zloupotrebili situaciju, dovelo do novog nasilja i opravdane zabrinutosti roditelja druge dece.

Iz Ministarstvo prosvete poručuju da roditelje i medije smatraju svojim partnerima u borbi protiv vršnjačkog nasilja i da ne žele da ih spreče da javno govore o tom problemu, ali da je to potrebno uraditi „veoma pažljivo, kako se ne bi kako se ne bi proizvele posledice koje mogu da budu i mnogo gore“.

„Pozivamo sve da se prvo obrate nadležnima u školi, a zatim i Ministarstvu prosvete, kako bi institucije, uključujući policiju, zdravstvo i centre za socijalni rad, mogli efikasno da reaguju i apelujemo na sve da neodgovorno medijsko izveštavanje može proizvesti kontraefekat i dovesti do toga da se na nasilje odgovara nasiljem“, poručuju u Ministarstvu prosvete.