Danas: Utvrđeno da Šabić nije nenamenski trošio novac

Vesti 25. sep 201823:36 > 26. sep 2018 07:41
Podeli:
Izvor: N1

Državna revizorska institucija (DRI) je vanrednom kontrolom, na zahtev poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića, utvrdila da nije bilo nepravilnosti u trošenju novca kancelarije Poverenika, za šta ga je optužio šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović, piše list "Danas".

Martinović je Šabića u julu optužio da je potrošio 1.350.000 dinara na službena putovanja, što je Šabić tada negirao, rekavši da su ti navodi „laž“ i da pomenuti iznos obuhvata i troškove putovanja saradnika i da za tri godine iznosi 507.000 dinara. Šabić je tada govorio o Martinovićevim troškovima, rekašvi da iznose 150 miliona dinara. 

POVEZANE VESTI:

„Danas“ podseća da je kampanja protiv Šabića nastavljena u tabloidima, te da je kulminirala objavom na fejsbuk stranici „Srbija naša zemlja“ u kojoj je poverenik optužen za odavanje poverljivih informacija stranim vladama i službama bezbednosti, nakon čega su mu stizale pretnje smrću. 

Šabić za list kaže da je očekivao da će kampanja protiv njega biti nastavljena i da iza nje stoje „pojedini pripadnici političke ‘elite’ i botovi“.

„Verovatno upozoreni da je u pitanju krivično delo, iako ne verujem da bi nadležni protiv njih nešto preduzeli, botovi manje spominju metak u glavu ili nož, sad uglavnom prostački vređaju. A iza scene, poručioci akcije su pojedini nervozni likovi iz ‘političke elite'“, kazao je Šabić i podsetio da je ista grupa nedavno plasirala „neverovatnu vest“ da je davao informacije „nekakvim“ tajnim službama. 

Šabić je kazao da je i „jedan mali lažljivi lupež iz Trstenika“ lansirao neistinu da mu poverenik nije odgovorio u roku, i to nakon toga što je 10 dana u poštanskom sandučetu držao pošiljku iz kancelarije Poverenika. 

„Čak je podneo protiv mene krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal. Iz sadržine preko 400 dokumenata koje smo mu dostavili napravljena je lažna, tragikomična konstrukcija o mojim ‘neverovatnim’ službenim putovanjima, koju je koristio Martinović“, kazao je Šabić.

Poverenik je kazao da se radilo o 14 putovanja za 14 godina, uglavnom na prostoru bivše Jugoslavije.

„Pošto su troškovi bili mali, Martinović, odnosno onaj ko mu je spremao ‘analizu’, prikazao je lažno i troškove mojih saradnika kao moje“, rekao je Šabić i dodao da je zato zamolio DRI da pregleda rashode za službena putovanja institucije poverenika. 

DRI nije imao nijednu primedbu, kazao je Šabić.