Otvorena izložba – ovako su Sarajlije živele pod opsadom

Vesti 25. sep. 201819:49 > 21:56
Podeli:
Izvor: N1

Izložba "Opkoljeno Sarajevo", koja govori o životu, upornosti, snalažljivosti i kreativnosti Sarajlija koji su 1.335 dana živeli bez struje, vode i grejanja, za vreme opsade koju je organizovala Vojska Republike Srpske, otvorena je u Ustanovi kulture Parobrod u Beogradu.

Izložba prikazuje kako je tekao svakodnevni život u Sarajevu, gde i kako su građani nabavljali vodu i hranu, kako su izgledale gradske pijace i ulice, kako se komuniciralo, kako su radile bolnice i škole, kakav je bio kulturni život, a priča o opsadi ispričana je kroz fotografije, dokumente i predmete koje su pravili građani, navodi se u najavi. 

Izložba je stalna postavka Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine, a u njenom stvaranju učestvovali su i građani Sarajeva, doniranjem ratnih predmeta muzeju i deljenjem svojih ratnih priča i sećanja.

Izvor : N1

U četvrtak od 17 sati Javni čas o opsadi Sarajeva održaće Nemanja Stjepanović iz FHP-a, 4. oktobra biće organizovana projekcija filma „Opsada“ Remija Urdana, kao i razgovor sa autorom filma i Sarajlijama, dok je promocija knjige „Some Kind of Justice – The ICTY’s Impact in Bosnia and Serbia“ planirana za 5. oktobar. 

Kao deo izložbe organizovan je i program razmene mladih iz Sarajeva i nekoliko gradova u Srbiji, u kojem učestvuje 20 studenata, mladih pravnika, politikologa, aktivista civilnog društva i novinara. 

Oni će imati prilike da posete jedni druge i da zajedno uče o događajima koji su od 1992. do 1995. godine snažno potresli njihova društva, te da razmenjuju ideje o tome kako graditi zajedničku budućnost, naveo je FHP u saopštenju.

Više informacija saznajte od Jelene Zorić: