Milivojević: Politika o Kosovu bez promene – ona ne postoji

Vesti 25. sep 201813:37 > 13:45
N1

Analitičar Cvjetin Milivojević je, nakon izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je njegova kosovska politika doživela neuspeh, ocenio da se državna politika po pitanju Kosova i Metohije neće promeniti, odnosno da ona trenutno "ne postoji".

Milivojević je za agenciju Beta ocenio da trenutno ne postoji državna politika o Kosovu i Metohiji, da se improvizuje i da se rešenja nalaze „od danas do sutra“, zbog čega bi nastavak ili zamrzavanje progovara mogli da se dese u bilo kom trenutku.  

POVEZANE VESTI

„(Ta izjava) je jedna vrsta oružja koja se koristi u motivacionim govorima da ubrza puls članova u Glavnog odbora (Srpske napredne stranke), da natera najbliže saradnike da povećaju brzinu… Vučić bi svoju strategiju za Kosovo i Metohiju kandidovao 2012, 2014, 2016. ili prošle godine, da ona postoji“, rekao je Milivojević.  

On je dodao i da se Vučić predstavlja kao jedina osoba koja ima ideju i kao čovek koji ima informaciju više, „dok u Ustavu Srbije piše da ni Vlada Srbije ni njen predsednik nemaju pravo da raspravljaju o državnom suverenitetu“, kazao je Milivojević.  

„Pregovorima o teritorijalnom razgraničenju moraju da prethode razgovari o promeni Ustava“, ocenio je Milivojević.  

On je naveo i da se Vučić ne izjašnjava o svojoj politici, a da pri tom za „izdaju Kosova i Metohije“ optužuje prethodnu vlast, čiji je deo bio i njegov sadašnji ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.  

„Potpisivanje prvog Briselskog sporazuma je bilo loše i na brzinu ispregovarano, u nadi da će Srbija 28. juna 2013. godine postati kandidat za članstvo u EU. Ti pregovori su otvoreni više od godinu dana kasnije. U tom sporazumu se ni na jednom mestu Srbija kao strana u pregovorima ne spominje. Ako su ostale runde pregovora nastavljene na toj osnovi, jasno je zašto ne može Priština da se natera da potpiše osnivanje Zajednice srpskih opština“, navodi Milivojević.