Savez za Srbiju traži da se poništi odluka o PKB-u

Vesti 25. sep 201813:19 > 13:20
Podeli:
Izvor: Tanjug / Filip Krainčanić

Zamenik šefa odborničke grupe Saveza za Srbiju Nikola Jovanović zatražio je na početku sednice Skupštine grada da se dnevni red dopuni raspravom o poništavanju odluke da se Poljoprivredna korporacija Beograd (PKB) preda Republici koja ga je prodala po, kako je naveo, bagatelnoj ceni i na nameštanom tenderu.

Jovanović je istakao da se Savez za Srbiju kategorički protivi prodaji PKB-a.

On je dodao da „nije normalno“ da skupština ne odvoji vreme i ne govori o sudbini gotovo čitave leve obale Dunava Beograda, o 20.000 hektara strateški važne zemlje.

Jovanović je dodao da je saglasan sa ocenom zamenika gradonačelnika Gorana Vesića da je PKB izuzetno važan za Beograd, ali ga je upitao zašto se u ime grada odrekao svih akcija koje su bile u vlasništvu Beograda.

„Koja se to lokalna samouprava u svetu odriče bez razloga i bez nadoknade imovine vredne stotine miliona evra“, upitao je Jovanović.

Kako je ocenio Jovanović, odlukom o prodaji PKB-a „obogaljeni su Beograd i Beograđani“.

„Čak i po ovoj bagatelnoj ceni, na nameštenom tenderu, uskratili su sve naše sugradjane za 57 obdaništa, odnosno 16 škola, odnosno 30 godina besplatnih udžbenika za sve naše osnovce“, ocenio je Jovanović.

Jovanović je upitao zašto cena po kojoj je prodat PKB ne odgovara procenjenoj od 526 miliona evra.

„Prema izveštaju sadašnjeg menadžmenta PKB-a, bliskog SNS-u, njegova vrednost je 526 miliona evra. To se lako može videti iz izveštaja u APR-u iz juna 2018. godine. Dugovi jesu 80 miliona. To daje 446 miliona evra. Prodato je za 105. Gde je nestao 341 milion evra?“, upitao je Jovanović.

Jovanović je dodao da „odgovorno tvrdi da je SNS sistematski uništavao PKB od 2014. godine, sa namerom da ga za bagatelu proda Arapima“.

Đilas odbacio optužbe Vesića

Izvor : Tanjug / Filip Krainčanić

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da ima zvaničan izveštaj Ministarstva poljoprivrede o tome kako je bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas upravljao PKB-om i ocenio da je to bio „čist kriminal“.

„Mi smo obezbedili da u PKB uđe respektabilan investitor… Što se nisu javili na taj tender za prodaju PKB-a ako je cena niska“, upitao je Vesić.

Šef odborničke grupe Saveza za Srbiju Dragan Đilas odbacio je optužbe da je upropastio Poljoprivrednu korporaciju Beograd (PKB). On je rekao da je sa 34 miliona evra prihoda PKB došao na 60 miliona evra.

„PKB je simbol Srbije koji smo krenuli da spašavamo, ali smo u tome prekinuti“, rekao je Đilas.

Kako je dodao, situacija danas je takva je PKB prodat za 105 miliona evra, što znači da je jedan hektar dat za 4.500 evra, a realna cena je 15.000 evra.

Na optužbe zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića da su smanjeni prinosi mleka jer su se za vreme dok je Đilas bio gradonačelnik „sekli rogovi kravama“, Đilas je odgovorio, kako je rekao, „stručnjaku za rogove kod krava“ da je prinos smanjen zbog suše.